Politiek
WNL

Segers sprak ook buiten ChristenUnie met kandidaat-landbouwministers

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Segers sprak ook buiten ChristenUnie met kandidaat-landbouwministers

In de zoektocht naar een nieuwe minister van Landbouw, heeft fractievoorzitter Gert-Jan Segers ook gepraat met kandidaten van buiten de ChristenUnie. Er was in de zoektocht 'geen taboe' op niet-leden van zijn eigen partij. "Ik heb meer oriënterende gesprekken gevoerd, maar het meest concrete was met Piet Adema." Dat vertelde de partijleider vanmorgen in Sven op 1. Adema werd deze week door de koning benoemd tot minister van Landbouw.

Video niet beschikbaar

In diezelfde week, kwam Remkes gisteren met vijfentwintig aanbevelingen om uit de stikstofcrisis te komen. Bij de presentatie van die aanbevelingen deelde hij ook stevige kritiek uit richting kabinet en coalitie. Segers deelt die kritiek dat er te lang is gewacht met het daadwerkelijk oplossen van de stikstofimpasse, in de woorden van Remkes zwalkend en soms falend beleid. "Ik denk dat heel Den Haag het gevoel had van een tik op de vingers. En terecht".

Gedwongen uitkoop

Een van de aanbevelingen van Remkes is dat het kabinet de stikstofuitstoot van 500 tot 600 grote vervuilers binnen een jaar moet beëindigen. Als dat niet op vrijwillige basis lukt, is een laatste mogelijkheid dat agrariërs gedwongen worden uitgekocht. "Niemand wil dat agrariërs gedwongen worden uitgekocht. Ik heb er alle vertrouwen in dat het zonder die gedwongen uitkoop mogelijk is. Maar het staat in potlood als uiterste optie, omdat je het niet kunt uitsluiten."

Kloof tussen stad en platteland

Remkes benoemde ook over een breder sentiment dat leeft op het platteland. Het platteland zou moeten opdraaien voor de culturele ideeën en de economische kansen van de steden. Segers noemt het 'een adequate analyse'.

Volgens de CU-fractievoorzitter was het verzet tegen de stikstofplannen de afgelopen maanden veel breder dan alleen vanuit de boeren. "Het was het platteland dat zei: wij zijn er ook. Kijk ook naar onze belangen. En ze hebben gelijk."

De vraag die nu volgens Segers voorligt is of wij een 'ongedeeld Nederland' zijn, of dat er een onderscheid is tussen de elite en het platteland. Segers geeft aan 'hard te knokken' om ervoor te zorgen dat dit een regering is voor heel Nederland.

Minister van staat

In Nederland worden bij uitzondering politici of of staatslieden tot minister van staat benoemd, als ze een bijzondere dienst aan het land hebben geleverd.

Johan Remkes is dat nog niet. Als het aan Segers ligt zou Remkes wel minister van staat kunnen worden. "Wat mij betreft heeft hij zich voldoende gekandideerd, het is een grootse prestatie die hij heeft geleverd."

Christenunie-leider Gertjan Segers (6 oktober 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie