Politiek
BNNVARA

Een nieuwe fase in de pandemie. Is het einde in zicht?

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Een nieuwe fase in de pandemie. Is het einde in zicht?

Gisteravond was er tijdens de coronapersconferentie licht aan het einde van de coronatunnel. Vanaf vandaag mogen de horeca- en cultuursector weer beperkt open. In Vroeg! bespreekt wetenschapsjournalist Jop de Vrieze, van De Groene Amsterdammer en Nieuwsuur, deze nieuwe fase van de pandemie.

Jop de Vrieze over het coronavirus

De Vrieze acht de kans dat de horeca- en cultuursector hun deuren weer moeten sluiten klein, want de maatschappelijke druk is enorm. Het optimistische statement van de WHO dat het einde de pandemie in zicht is voor Europa, werd volgens De Vrieze soms overdreven geïnterpreteerd in de media. “Het optimisme kan ik me voorstellen”, zegt hij, maar het bericht brengt ook naar voren dat we nog even door moeten bijten.

De eindfase

Naar de woorden van de toespraak van Mark Rutte, twee jaar geleden in het Torentje, zou Nederland groepsimmuniteit opbouwen tegen het virus. De Vrieze legt uit dat het wat complexer is. Mensen zijn blootgesteld aan het virus door besmetting of door het vaccin, maar de antistoffen die daarvoor opgebouwd worden verdwijnen ook weer langzaam uit het lichaam. Het virus muteert ook, waardoor nieuwe varianten ontstaan. De fase waarin Nederland nu verkeerd was nauwelijks te voorspellen, maar de steriele groepsimmuniteit die twee jaar geleden werd omschreven, zal niet bereikt worden.

Leven met het virus

Het virus ontwikkelt zich richting het worden van een normaal griepvirus. In de wintermaanden zal het weer de kop op doen, maar er zullen niet meer zoveel maatregelen nodig zijn. Het virus zal nooit helemaal weg zijn, maar de verschuiving van pandemie naar endemie lijkt in zicht. De Vrieze blijft op zijn hoede. “De kans is aanwezig dat het de komende weken erg spannend worden”, vertelt hij.

Hoe ontwrichtend het coronavirus was voor de samenleving is terug te zien aan het openbaar vervoer dat stilligt en aan het afval dat niet meer opgehaald kan worden. Veel werknemers zitten ziek thuis, waardoor er vraagtekens ontstaan bij de nieuwe versoepelingen. Volgens De Vrieze is er een nieuwe afweging die gemaakt wordt: “De verhouding tussen wat je moet doen om het virus plat te duwen en wat het nog oplevert aan winst voor de ziekenhuizen is enorm veranderd.” Waar eerst het focuspunt was om de ziekenhuizen zo min mogelijk te belasten, is deze nu verschoven naar het zo min mogelijk ontwrichten van de samenleving.

Langetermijnvisie

De nieuwe Minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers, wil een langetermijnvisie schetsen van de pandemie. Hier wordt nog aan gewerkt, maar het is volgens De Vrieze ook de politieke realiteit. Deskundigen waarschuwen over de onvoorspelbaarheid van het virus, maar tegelijkertijd wil de samenleving weten waar ze aan toe zijn en wat ze kunnen verwachten. Het leven opnieuw indelen naar het virus, zoals bijvoorbeeld winterevenementen verschuiven, is volgens De Vrieze een belangrijke kwestie om over na te denken. Het leren leven met corona mist nog invulling, maar waar eerst de gedachtegang was het virus te ontwijken, begint nu de verschuiving naar het accepteren dat het coronavirus bij het leven hoort.

Beluister het hele gesprek terug in de podcast.

#18 - Gaan we richting het einde van de coronapandemie? - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie