Politiek

Rutte staat 'onder curatele'. Hoe moet het nu verder?

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte staat 'onder curatele'. Hoe moet het nu verder?

VVD-leider en demissionair premier Mark Rutte staat als het ware "onder curatele". Dat zegt D66-coryfee Roger van Boxtel bij Spraakmakers. Hoe moet het verder nu de politieke chaos in Nederland compleet is?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Minister van Staat

Volgens oud-Kamervoorzitter en VVD-prominent Frans Weisglas moet er een informateur van "hoog niveau" komen om de puinhoop van deze formatie in kaart te brengen. "Het moet een minister van Staat zijn", zegt Weisglas. De drie namen die bij hem opkomen zijn: Jaap de Hoop Scheffer, Tjeenk Willink en Winnie Sorgdrager. "Het land zit in crisis, dan heb je hen nodig."

Weisglas denkt dat een minister van Staat verder afstaat van de hedendaagse politiek. Dat is nodig om de verhoudingen te herstellen zodat er een nieuw kabinet gevormd kan worden met een kort regeerprogramma.

Ondanks dat Rutte ternauwernood een motie van wantrouwen overleefde, zal er volgens Weisglas te allen tijde gesproken moeten worden met de VVD. "Het is wel de grootste partij en het is een stabiele partij. Zonder VVD kan er geen kabinet geformeerd worden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Acceptatie alle partijen

Oud-minister Roger van Boxtel van D66 denkt dat de nieuwe verkenner iemand met statuur moet zijn. Maar nog belangrijker volgens Van Boxtel is dat de keuze door alle partijen geaccepteerd wordt. Hij hoopt dat de Kamer niet alleen kritiek zal blijven uiten, maar nu "verantwoordelijkheid neemt naar de toekomst".

Met de motie van afkeuring hebben Kaag en Hoekstra de bal op een "chique manier" bij Rutte teruggelegd, vindt van Boxtel. "Het is up to you", zeiden ze daarmee volgens hem. "Het klinkt gek, maar Rutte staat nu een beetje onder curatele. Het is aan de VVD om te bepalen of Rutte deze formatieperiode nog kan doen."

Functioneren democratie

Wat betreft het functioneren van de democratie is Van Boxtel positief gestemd. "Voor iedereen die nu cynisch of boos is: onze democratie functioneert. Alles is gezegd." De afloop is volgens hem in handen van de demissionair premier zelf.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie