Politiek
WNL

Campagnestrateeg over Tweede Kamerverkiezingen: 'Partijen hebben juist te veel naar de kiezer geluisterd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Campagnestrateeg over Tweede Kamerverkiezingen: 'Partijen hebben juist te veel naar de kiezer geluisterd'

Volgens campagnestrateeg Mark Thiessen hebben partijen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in november 2023 niet te weinig, maar juist te veel naar de kiezer geluisterd. "Er is in politieke campagnes een trend geweest naar minder op inhoud, meer op emotie. Dat is enorm doorgeslagen. Partijen zijn daardoor leeg geworden."

Thiessen ziet dat de middenpartijen in alle westerse democratieën nietszeggender zijn geworden. "Deze trend baart mij zorgen. Een lege partij die mensen op emotie aanspreekt, gaat nog steeds niet winnen", zegt hij in Sven op 1.

Hij noemt de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen als belangrijk voorbeeld. "Bijna alle middenpartijen, waaronder NSC, GroenLinks-PvdA en de VVD, vielen over elkaar heen met het benoemen van problemen. Dat sprak de kiezer aan, dus ze hebben goed geluisterd. Maar ze kwamen niet verder dan dat. Er kwam vervolgens geen eigen verhaal. Je kan daardoor bijna geen onderscheid meer maken tussen die partijen. De flank stipt deze problemen natuurlijk ook aan. Dan zie je dat mensen in de laatste week voor de verkiezingen toch naar de flank bewegen, omdat daar het verhaal wel duidelijk is."

Mark Thiessen (campagnestrateeg) over Tweede Kamerverkiezingen: 'Partijen hebben juist te veel naar de kiezer geluisterd' - Sven op 1

Ongeschreven regels

De campagnestrateeg benadrukt dat middenpartijen worstelen met hoe ze moeten omgaan met de opkomst van radicale partijen. "Het politieke systeem wat het midden heeft opgetuigd, heeft bepaalde ongeschreven regels waar je je aan houdt. De flanken, de radicalen, die houden zich niet aan deze ongeschreven regels van het spel."

Thiessen ziet dat de middenpartijen daar maar moeilijk mee om kunnen gaan. "En dat is gevaarlijk. Als je het belangrijk vindt dat onze samenleving niet onder druk komt te staan, dan is dit geen goede ontwikkeling." Thiessen benadrukt dat een sterk midden nodig is om een weerwoord te bieden tegen radicale stromingen.

Video niet beschikbaar

Recept voor dalen in peilingen

"Je ziet dat alle partijen die gaan samenwerken met een extreme partij als de PVV uiteindelijk altijd gaan verliezen", zegt Thiessen over het huidige politieke landschap in westerse democratieën. "Het is een recept voor dalen in de peilingen als je gaat samenwerken met dit soort partijen. Dat zie je in vrijwel al deze casussen gebeuren."

De campagnestrateeg noemt de huidige politieke situatie in Zweden als voorbeeld. "Daar hebben ze nu een gedoogconstructie, waarbij een centrumrechtse partij de premier levert (Ulf Kristersson, red.) en die regering wordt gedoogd door de extreme partij. Die extreme partij is veruit de leider in de peilingen, veel hoger dan bij de verkiezingen. De centrumrechtse partij van de premier is daarnaast gekelderd tot het laagste niveau in de afgelopen acht jaar."

Linkse partijen radicaliseren

Thiessen ziet daarnaast linkse partijen in westerse samenlevingen radicaliseren als reactie op de politieke ruk naar rechts. "Je ziet dat er een extremere flank kan ontstaan als reactie op een democratische schok door populisten. Het probleem is dat je daardoor totale polarisatie creëert. Dan kan je er niet meer samen uitkomen. Zelf radicaliseren als reactie op een radicalisering, leidt bijna altijd tot extreme polarisatie. Dat is echt de rot aan de fundamenten van het systeem."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie