Politiek
BNNVARA

Grapperhaus wil holocaustontkenning strafbaar stellen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grapperhaus wil holocaustontkenning strafbaar stellen

Het demissionair kabinet wil "het publiekelijk vergoelijken, ontkennen of verregaand bagatelliseren van genocide" strafbaar stellen. Dat schrijft demissionair minister Grapperhaus aan de Tweede Kamer. Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding Eddo Verdoner vroeg eerder om zo'n wettelijk verbod en is blij met deze stap. "Het zendt een signaal uit, dat je hier niet licht mee om moet gaan", zegt hij in De Nieuws BV.

De Europese Commissie drong in juni nog aan om Holocaustontkenning nadrukkelijker strafbaar te stellen in de wet. In Nederland valt het ontkennen, bagatelliseren of goedpraten van de Holocaust onder groepsbelediging. De wet wordt nu aangescherpt en het demissionair kabinet wil een verbod op Holocaustontkenning letterlijk opnemen in de wet. Dat is hard nodig, vindt Eddo Verdoner. "Het aantal uitingen van antisemitisme stijgt enorm", zegt de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding.

Een wettelijk verbod op holocaustontkenning is er onder meer al in Canada, Frankrijk, België, Polen en Duitsland. "Beledigende vormen waren strafbaar, maar ontkenning niet." Bovendien kan het verbod volgens Verdoner helpen in de strijd tegen extreemrechts. "In online groepen wordt van alles gezegd, bijvoorbeeld de Holocaust het niet waar is."

Coronaprotest Amsterdam

Afgelopen zondag ontstond er nog ophef omdat een aantal coronademonstranten Jodensterren droegen en de Holocaust vergeleken met de coronamaatregelen. Verdoner denkt niet dat een verbod op Holocaustontkenning of 'verregaande bagatellisering' zulke uitingen strafbaar maken. "Je kan deze wetswijziging wel aangrijpen om in gesprek te gaan."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie