Politiek
BNNVARA

Nederland zette Curaçao onder druk akkoord te gaan met omstreden wet

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland zette Curaçao onder druk akkoord te gaan met omstreden wet

Morgen komt de Rijksministerraad bijeen met leden van het Nederlandse kabinet en de kabinetten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Op de agenda staat een wetsvoorstel dat het toezicht op hervormingen die Nederland eist in ruil voor steun. Curaçao ging vorige maand akkoord, maar zegt nu onder druk te zijn gezet door demissionair staatssecretaris Knops. In De Nieuws BV zegt de minister van Financiën van Curaçao: ''Als wij niet akkoord zouden gaan, kregen we geen liquide steun.''

Het gaat allemaal over de oprichting van het 'COHO', het Caribisch Orgaan voor Herstel en Ontwikkeling. Dat instituut krijgt ruime bevoegdheden om hervormingen op te leggen aan Aruba, Curaçao en Sint Maarten en op de uitvoering daarvan toe te zien. Voor Nederland is dat een belangrijke voorwaarde voor zo'n half miljard euro aan steun aan de landen.

Niet alleen van de landen zelf kwam kritiek. Ook de Raad van State haalde in een uitgelekt advies hard uit naar het wetsvoorstel. Die diende 'te worden heroverwogen', zou 'niet passend' en 'problematisch' zijn en schoot 'tekort'. Ook betwijfelde de Raad of de wet überhaupt tot 'effectieve resultaten' zou leiden en of de wet rijmt met het Statuut voor het Koninkrijk, de grondwettelijke regels binnen het Koninkrijk.

Aangepast

Na een aanpassen van het voorstel bracht demissionair staatssecretaris Knops vorige maand naar buiten dat er alsnog overeenstemming was bereikt met de eilanden over de wet. Volgens minister van Financiën Javier Silvania van Curaçao, zou Curaçao echter onder druk zijn gezet om met het akkoord en de tekst van het persbericht in te stemmen.

"Als wij niet akkoord zouden gaan, kregen we geen liquide steun", zegt Silvania. Die steun is eergisteren toegekend. Morgen tijdens de Rijksministerraad moet er formeel worden ingestemd met het wetsvoorstel. Curaçao wil eerst dat de Raad van State naar het aangepaste voorstel kijkt.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie