Politiek
WNL

Beleid is te ingewikkeld om uit te voeren: 'Jaar studeren voor eenvoudigste wet'

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Beleid is te ingewikkeld om uit te voeren: 'Jaar studeren voor eenvoudigste wet'

Goed beleid betekent vooral 'uitvoerbaar beleid'. Volgens de tafelgasten in Haagse Lobby was onuitvoerbaar beleid één van de redenen voor de val van het kabinet: "Het is allemaal veel te ingewikkeld geworden", zegt Nathalie van Berkel, bestuurslid van het UWV en voorzitter van het Netwerk Publieke Dienstverlening, de branchevereniging voor uitvoerders instanties.

Video niet beschikbaar

"Als je kijkt naar de meest eenvoudige wet om uit te voeren, dat is de WW-uitkering, dan moet je daar al een jaar voor studeren", gaat Van Berkel verder. "Dat geeft aan hoe ingewikkeld het is." Daarnaast komt het bestuurslid van het UWV in de dagelijkse praktijk veel voorbeelden tegen waarbij regelgeving 'tegenwerkt'. "Als je bijvoorbeeld je uitkering wil stopzetten omdat je een baan hebt gevonden, dan schrijven de regels voor dat er eerst gecontroleerd moet worden of je wel aan alle voorwaarden voldoet om je uitkering stop te zeggen. Dat is de omgekeerde wereld."

Alexander Pechtold, in een vorig leven politiek leider van D66 maar nu directeur van het CBR, ziet vanuit zijn praktijk hetzelfde. "We moeten af van die complete regelzucht." Hij vervolgt: "Veel regels zijn achterhaald en werken in de praktijk helemaal niet meer."

'Steek je vinger op'

Maar Pechtold wil niet alleen naar de overheid wijzen als schuldige aan het veelkoppige monster dat inmiddels symbool staat voor alle wet- en regelgeving waar uitvoerende instanties mee te maken hebben. "Mensen die werken voor uitvoerende instanties moeten hun vinger opsteken als ze dingen zien die niet werken." Pechtold verwijst ook naar zijn eigen organisatie. "Als ik mensen daarop aanspreek dan krijg ik te horen: 'Er wordt toch niet geluisterd'. Dat moet echt anders."

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Te veel regels zorgen voor een onuitvoerbaar beleid (2 oktober 2023) - WNL Haagse Lobby

Ster advertentie
Ster advertentie