Binnenland
MAX

Tekort aan forensisch artsen zorgt voor vertragingen na overlijden: 'Niet wenselijk voor nabestaanden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tekort aan forensisch artsen zorgt voor vertragingen na overlijden: 'Niet wenselijk voor nabestaanden'

Er is een groot tekort aan forensische artsen in Nederland. Daardoor worden lijkschouwingen en controles na een euthanasie soms uitgesteld. Om het personeelstekort in de forensische wereld op te lossen pleit forensisch arts Wilma Duijst in Villa VdB voor drastische maatregelen.

Onnatuurlijke sterfgevallen

Het werk van een forensisch arts draait om veel menselijke ellende. "Je krijgt te maken met onnatuurlijke sterfgevallen, mensen die letsel hebben opgelopen omdat ze mishandeld zijn of met vrouwen die verkracht zijn waarbij een forensisch arts sporenonderzoek moet doen", vertelt Duijst die ook hoogleraar forensische geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht is.

"Een gemiddelde werkdag van een forensisch arts kenmerkt zich vooral door het feit dat van tevoren niet te zeggen is hoe die dag eruitziet. Het kan heel rustig zijn maar het kan ook zijn dat je voortdurend gebeld wordt en veel op pad bent. We werken in grote regio’s dus je kan zo een uur onderweg zijn."

Veel avond- en nachtdiensten

Ondanks de grote populariteit van de televisieserie CSI, over een forensisch politieteam, zit de opleiding tot forensisch arts niet standaard vol. "Het is een zwaar beroep zonder vaste kantoortijden. Een groot deel van de tijd werk je in de avond en de nacht. Misschien maakt dat het ook wel minder aantrekkelijk."

Lijkschouwingen uitgesteld

Het tekort aan forensisch artsen wordt zichtbaar als bijvoorbeeld lijkschouwingen uitgesteld moeten worden. En dat is heel vervelend. "Als iemand onverwacht is overleden gaan de politie en vaak ook een huisarts er naartoe. Als die moeten wachten op een forensisch arts die nog zeven andere taken aan het doen is dan wordt dat hele proces vertraagd. Ook heb je te maken met familie die graag afscheid wil nemen en het is niet wenselijk als die ook heel lang moeten wachten."

Taken afstoten

Er is van alles geprobeerd om de instroom van nieuwe forensisch artsen op te krikken. Dat heeft nog niet heel erg geholpen volgens Duijts. Er zijn drastischer maatregelen nodig zoals taken afstoten. "Forensisch artsen moeten doen waarvoor ze zijn opgeleid en allerlei andere taken, zoals de controle na een euthanasie, zo snel mogelijk laten vallen. Die controle kan een basisarts die ingeschreven staat voor de forensische vooropleiding in veel gevallen prima alleen doen. Ook loopt er een pilot waarbij basisartsen eenvoudige lijkschouwingen gaan doen."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie