Politiek
EO

Samsom: klimaatplannen Timmermans zijn slechts een klein clusterbommetje

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Samsom: klimaatplannen Timmermans zijn slechts een klein clusterbommetje

Vandaag kwam Eurocommissaris Timmermans met verregaande klimaatplannen. In 2050 wil de EU klimaatneutraal zijn. De plannen werden door de Volkskrant omschreven als een 'groene clusterbom', omdat ze zo ingrijpend zijn. Architect van de 'clusterbom' Diederik Samsom, vindt het wel meevallen. Volgens hem is hooguit een 'clusterbommetje', zei hij in Dit is de Dag.

Video niet beschikbaar

Emissiehandel

Eén van de belangrijkste veranderingen is die in de emissiehandel, vertelt Samsom. Dit gaat om certificaten die bedrijven en overheden kunnen kopen om CO2 uit te stoten. Dit systeem wordt uitgebreid, zodat het voor bedrijven voordeliger is om voor schonere alternatieven te kiezen. Een oliebedrijf als Shell wordt hierdoor gemotiveerd groener te worden.

Volgens Samsom levert dit nieuwe emissiehandelsysteem (ETS) op Europees niveau 40 miljard euro per jaar op, hiermee kunnen andere groene maatregelen worden genomen.

Wegverkeer en gebouwen

De grootste uitdagingen volgens Samsom zijn ons wegverkeer en de uitstoot door gebouwen, zoals huizen en kantoren. "Daar gaat het ontzettend traag", stelt hij. Als we -55% CO2-uitstoot willen halen in 2030, door bijvoorbeeld isolatie, moeten er "drie tandjes bij". Het geld uit de ETS kan hiervoor gebruikt worden, stelt hij.

Samsom snapt dat veel mensen, met name met een kleinere beurs, geen geld hebben om heel klimaatvriendelijk te consumeren. Hiervoor wordt een sociaal klimaatfonds opgericht. "Je mag mensen gewoon rechtstreeks ondersteunen", vertelt hij.

Het duurt nog even

De klimaatplannen van vandaag, worden niet meteen ingevoerd. Er wordt nog flink onderhandeld tussen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de lidstaten. "We hopen ergens half 2022 zicht te hebben op een eindresultaat", zegt Samsom, "maar dan ben ik wel optimistisch want de meeste mensen die in Brussel al wat langer rondlopen, die schudden het hoofd..." Maar we hebben haast, vindt Samsom: "We kunnen het ons niet veroorloven eindeloos te palaveren."

Ster advertentie
Ster advertentie