Politiek
EO

Van Engelshoven: 'Vrouw moet D66 gaan leiden'

foto: ANP/REMKO DE WAALfoto: ANP/REMKO DE WAAL
  1. Nieuwschevron right
  2. Van Engelshoven: 'Vrouw moet D66 gaan leiden'

Minister Ingrid van Engelshoven wil graag een vrouw als lijsttrekker van D66. "We hebben te weinig vrouwen die de lijsten in Nederland aanvoeren." Dat zegt ze in het programma Dit is de Dag.

Hiermee lijkt ze de huidige fractievoorzitter van D66, Rob Jetten, af te schrijven als lijsttrekker bij de volgende verkiezingen. "Rob is een goede, jonge fractievoorzitter. Er ligt nog een prachtige carrière voor hem. Hij kan nog heel veel jaren mee. Ik zou het mooi vinden als het een vrouw wordt."

Vrouwenquotum

Niet alleen in de politiek, maar ook in het bedrijfsleven en op universiteiten zitten er nog te weinig vrouwen aan de top volgens de minister. Ze is daarom erg blij met het vrouwenquotum voor het bedrijfsleven dat begin deze maand een meerderheid kreeg in de Tweede Kamer.

"Het bedrijfsleven heeft heel lang gedacht: dat quotum gaat er toch niet komen. En nu heeft de politiek laten zien dat als er niets gebeurt, we die stap wel durven zetten."

Toch blijft het quotum volgens Van Engelshoven 'een ongelofelijk lelijk middel'. Ze ziet daarom niets in nog meer vrouwenquota in bijvoorbeeld het onderwijs. "Ik zou het zo mooi vinden als het in meer sectoren wat vanzelfsprekender zou gaan."

Leenstelsel

Waar meer partijen afgelopen jaar zich tegen het leenstelsel keerden, wil Van Engelshoven niet terug naar de basisbeurs. "Ik hoor die partijen niet zeggen waar het geld vandaan moet komen om dat te realiseren." Daarnaast zit niemand volgens de minister op een nieuwe, grote wijziging van het leenstelsel te wachten.

Luister hier het hele gesprek met minister Van Engelshoven terug:

Het jaar uit met minister Van Engelshoven

Ster advertentie
Ster advertentie