Politiek
WNL

VVD-Kamerlid Paul: kijk ook naar lerarenopleidingen in strijd tegen tekorten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD-Kamerlid Paul: kijk ook naar lerarenopleidingen in strijd tegen tekorten

Volgens VVD-Kamerlid Mariëlle Paul is meer geld niet zaligmakend om het lerarentekort tegen te gaan. Ze pleit voor hervormingen binnen de lerarenopleidingen en vindt dat er gekeken moet worden naar de mogelijkheden om docenten meer werkuren aan te bieden. Volgens Paul wordt er in het regeerakkoord “heel veel gedaan in termen van het financiële plaatje, het salaris” om het schreeuwende lerarentekort tegen te gaan. “Maar daar tover je niet nieuwe mensen mee tevoorschijn”, zegt het Kamerlid in WNL Haagse Lobby.

Zij pleit ervoor om “het aantal zijinstromers te vergroten” en vindt dat de lerarenopleidingen anders moeten worden ingericht. “Ik weet dat er bijvoorbeeld mensen zijn die zich zouden willen specialiseren in het jongere kind of juist in het oudere kind. Vooral mannen zouden het beroep aantrekkelijker vinden als ze niet per se met kleuters hoeven te werken.”

Ook moeten vooral beginnende docenten vaker de kans krijgen op meerurencontracten, zegt Paul. “Ik weet dat er veel beginnende leraren zijn die wel degelijk meer willen werken, maar die niet een groter contract krijgen. Dit soort dingen moet je aanpakken om nieuwe groepen aan te trekken”, aldus de VVD’er.

'Tekort hanteerbaar maken'

In de grote steden is het lerarentekort nog nijpender dan in de rest van het land. Docenten daar krijgen nu in ieder geval een tijdelijke salarisverhoging. “In het regeerakkoord staat iets over de continuering daarvan. Voor scholen daar is het misschien een oplossing, maar het trekt wel weer docenten van andere plekken weg”, waarschuwt voorzitter van de VO-raad Henk Hagoort.

Zeker in het voortgezet onderwijs geldt dat het tekort aan vakdocenten in het hele land even groot is, stelt hij. “Leraren Nederlands en wiskunde komen we overal tekort.” Hagoort vindt dat er naar creatieve manieren moet worden gekeken om het tekort te slechten, zoals “korte routes naar bevoegdheden. Zodat mensen die vanuit een ander beroep willen instromen er snel zijn.”

Er zijn “een aantal dingen die we kunnen doen en moeten optellen om te proberen het tekort hanteerbaar te maken”, zegt de voorzitter van de VO-raad.

Vakdocenten

Ook vindt Hagoort dat er te veel wordt gevraagd van vakdocenten. “We vragen van scholen steeds meer van wat op de rand zit van het vak en het welbevinden van leerlingen, zoals verbindingen met jeugdzorg, burgerschap en digitale geletterdheid.” Dat draagt volgens hem bij aan het tekort. “Het is de vraag of we dat steeds maar van dezelfde mensen kunnen blijven vragen.”

Hij pleit ervoor om scholen de mogelijkheid te geven meer expertise in huis te halen. “Je doet daarmee een beroep op beroepsgroepen waar ook tekorten zijn, maar je kunt het niet maar blijven vragen aan de vakdocenten in het voortgezet onderwijs of de leerkrachten in het primair onderwijs.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie