Politiek

Henk Kamp: 'Nieuwe informateur moet met iedereen praten, ook met de ChristenUnie'

WNL
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Henk Kamp: 'Nieuwe informateur moet met iedereen praten, ook met de ChristenUnie'

De week na Pasen is allesbehalve rustig voor politiek Den Haag. De formatieblunder heeft voor behoorlijk wat vragen gezorgd over hoe de politiek tot een gedegen landsbestuur gaat komen. Wat kunnen we verwachten van komende week?

'Niet bij voorbaat de ChristenUnie uitsluiten'

''Het is nodig dat de verhoudingen tussen personen verbeteren'', zegt oud-informateur en VVD-prominent Henk Kamp in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1. ''Rutte moet daar wat voor doen, maar de anderen ook. Rutte moet hetzelfde doen wat hij de afgelopen tien jaar heeft gedaan en dat is zich constructief opstellen en dat moeten D66 en CDA ook doen.''

De VVD-prominent wil dat de nieuwe informateur met iedereen gaat praten, dus ook met ChristenUnie partijleider Segers die eerder aangaf niet meer met Rutte in een kabinet te willen zitten. ''Je komt nooit tot iets als je niet positief bent. Ik zou niet bij voorbaat de ChristenUnie uitsluiten.'' Volgens Kamp moet er dan ook echt weer eerst gepraat worden met alle 17 fractieleiders ''om blokkades weg te nemen''.

Rutte niet heus bejegend

Hij vindt daarnaast dat Rutte niet altijd heus bejegend is tijdens het debat. ''Rutte is de beste premier van Nederland van alle leiders na de Tweede Wereldoorlog'', zegt Kamp. Met name Wilders vond hij veel te fel van leer trekken. Wilders maakte Rutte uit voor geboren leugenaar en maffia. Campagnestrateeg en vriend van Mark Rutte, Jan Driessen is het hiermee eens. ''Het debat ging uiteindelijk nergens meer over'', zegt hij in WNL op Zaterdag. ''Hij is misschien wel iets te integer.''

Voormalig D66-Kamerlid Boris van Ham vindt dat Rutte volledig voor zijn beurt sprak in het formatieproces: ''Ik ben een groot bewonderaar van Rutte, maar dit was wel een eyeopener voor mij."

Toch is er wel degelijk sprake van meer transparantie

Vanaf 2012 start de formatie niet meer bij het staatshoofd en dit levert volgens Van der Ham meer transparantie op. "Nu zie je dat de twee verkenners een fout gemaakt hebben en dat deze zelf ter verantwoording staan voor de Tweede Kamer", zei hij eerder op NPO Radio 1. Als de start van de formatie bij het staatshoofd was geweest "tast je in het duister."

De transparantie werd mogelijk niet zo gevoeld doordat VVD-fractievoorzitter Mark Rutte zei dat niemand hier uitleg over gaat geven. Van der Ham: "Hij sprak voor zijn beurt en is gecorrigeerd."

Ster advertentie
Ster advertentie