Politiek

Oud-minister Medische Zorg Van Rijn heeft 'ongemakkelijk gevoel' bij mondkapjesdeal Van Lienden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-minister Medische Zorg Van Rijn heeft 'ongemakkelijk gevoel' bij mondkapjesdeal Van Lienden

Na maanden stilte is Sywert van Lienden, die miljoenen verdiende aan een mondkapjesdeal met de overheid, weer het nieuws van de dag. In de Volkskrant zegt Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt dat Van Lienden hem over deze deal heeft misleid, maar Van Lienden spreekt dat tegen.

Oud-minister Medische Zorg Van Rijn heeft ‘ongemakkelijk gevoel’ bij mondkapjesdeal Van Lienden

Toenmalig minister voor Medische Zorg Martin van Rijn wil geen uitspraken doen over de ‘Sywert-gate’ voordat de resultaten van het onderzoek naar de mondkapjesdeal bekend zijn, maar erkent dat hij er een ongemakkelijk gevoel bij heeft. “Volgens mij heeft heel Nederland dat, en ik ook”, zegt hij in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

"Volgens mij heeft de minister van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, red.) gezegd dat er alle aanleiding is om onderzoek te doen naar hoe het gelopen is. Dat lijkt me heel verstandig, dus ik ga daar geen onverstandige dingen over zeggen”, aldus Van Rijn, inmiddels voorman van Aedes, de landelijke branchevereniging van woningcorporaties in Nederland. “Het is heel goed dat dit wordt uitgezocht. Ik heb op dit ogenblik geen oordeel totdat ik het resultaat van het onderzoek ken.”

Consultancybureau Deloitte, dat het onderzoek naar de mondkapjesdeal uitvoert, verwacht in oktober de eerste resultaten te kunnen presenteren.

Omstreden mondkapjesdeal

Aan het begin van de pandemie sloot Van Lienden een omstreden deal met de overheid voor de aanschaf van 40 miljoen mondkapjes. Via zijn stichting Hulptroepen Alliantie zou hij ‘om niet’ mondkapjes naar Nederland halen. Via de bv Relief Goods Alliance die hij en zijn zakenpartners oprichtten werd er echter uiteindelijk meer dan 20 miljoen euro winst geboekt.

Na die eerste deal probeerde Omtzigt via premier Mark Rutte en Van Rijn nog te bemiddelen over een extra levering van 80 miljoen mondkapjes, zo zegt de politicus tegen de Volkskrant. “Ik heb expliciet gevraagd of er sprake was van een non-profitinitiatief en dit heeft Sywert aan mij bevestigd”, aldus de oud-CDA’er. “Met die wetenschap heb ik de stichting van Sywert onder de aandacht gebracht van het ministerie van Algemene Zaken en van Van Rijn.”

‘Verdraaiing van de werkelijkheid’

Van Lienden stuurde als reactie hierop voor de eerste keer sinds juni weer een tweet de wereld in. Hij zegt dat er “nooit een dergelijke vraag is gesteld over onze opdracht met Relief Goods Alliance”. Ook was hij niet op de hoogte van de contacten van Omtzigt met het ministerie van Algemene Zaken en Van Rijn over dit onderwerp. “Tevens hebben we nooit aangedrongen op een nieuwe order. Dat Omtzigt slachtoffer is van misleiding, is een verdraaiing van de werkelijkheid.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie