Politiek
NOS

Rutte terug in Oval Office met Trump

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte terug in Oval Office met Trump

Premier Rutte is vanavond voor de tweede keer te gast in het Witte Huis bij president Trump.

De VS verzocht Nederland onlangs een fregat te sturen naar de Straat van Hormuz. Deze belangrijke zeehandelsroute is de laatste maanden het decor van hoog opgelopen spanningen tussen Iran en Amerika. Het kabinet moet nog een besluit nemen over het wel of niet sturen van een fregat en over een eventuele nieuwe Syrië-missie.

"Rutte kan dus geen toezeggingen doen", zegt politiek verslaggever Wilco Boom. De twee verzoeken staan niet expliciet op de agenda van Ruttes bezoek. "Maar Trump zal het hoogstwaarschijnlijk vragen aan Rutte", vult correspondent Marieke de Vries aan.

Het meest fotogenieke moment is de overdracht van een historische D-day-vlag. De Nederlandse zakenman overhandigt de Amerikaanse vlag persoonlijk aan Trump. Daarna komt de vlag in een museum te liggen.

Handel is het hoofdthema van Ruttes Amerika-reis. De ontmoeting met Trump is onderdeel van de Nederlandse handelsmissie naar Boston, in het uiterste noordoosten van de VS. Behalve de premier zijn ook de ministers Blok (Buitenlandse Zaken) en Bruins (Medische Zorg en Sport) en vertegenwoordigers van 87 Nederlandse bedrijven aanwezig.

Tientallen miljarden

De VS is de belangrijkste handelspartner van Nederland buiten de EU. Vorig jaar werd voor 33,8 miljard euro aan Amerikaanse producten geëxporteerd naar Nederland. Nederland voerde 23,8 miljard aan goederen uit, zegt het CBS.

De eerste officiële ontmoeting tussen de twee leiders verliep vorig jaar niet onopgemerkt in de wereldpers. Rutte was namelijk de eerste Europese regeringsleider die Trump ontving in het Witte Huis na het begin van het handelsconflict tussen de EU en de VS. De premier onderbrak de president midden in een zin toen Trump zei dat "het ook positief is als er geen oplossing komt".

Rutte terug in Oval Office met Trump

Ster advertentie
Ster advertentie