Politiek
WNL

LTO-voorman Van der Tak overweegt overstap naar partij Pieter Omtzigt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. LTO-voorman Van der Tak overweegt overstap naar partij Pieter Omtzigt

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak kijkt met grote interesse naar het Nieuw Sociaal Contract, de partij van Pieter Omtzigt. "Ik ben voortdurend aan het denken en aan het overwegen", zegt de LTO-voorman in WNL Haagse Lobby. Daarmee geeft Van der Tak aan dat hij een overstap van het CDA naar NSC overweegt. "Er is al contact geweest."

Video niet beschikbaar

"Ik ben voortdurend aan het kijken of er partijen zijn die het verhaal van het CDA in een nieuw jasje durven te steken. Omtzigt doet dat", zegt Van der Tak. Wat de LTO-voorman vooral zo aanspreekt aan het verhaal van Omtzigt, is dat hij 'eerlijk is'. "We moeten de kiezer niet een verhaal voorschotelen dat problemen in 4 tot 5 jaar zijn opgelost. Dat lukt gewoon niet." Omtzigt heeft al eerder aangegeven dat de hervormingen die hij wil doorvoeren, minstens twee termijnen nodig hebben voordat effect te zien is. Van der Tak zegt niet wanneer hij een besluit neemt over een eventuele overstap.

Kandidatenlijst

De kandidatenlijst voor de nieuwe partij van Omtzigt, Nieuw Sociaal Contract (NSC), moet nog verschijnen. Een aantal oud-CDA'ers hebben zich al bij Omtzigt aangesloten, onder wie Eddy van Hijum, die CDA-gedeputeerde in Overijssel was en Hein Pieper, dijkgraaf van het waterschap Rijn en IJssel en ex-Tweede Kamerlid namens het CDA. Die laatste is nu voorzitter van NSC.

Consequent in standpunten

Damiaan Denys, filosoof en afdelingshoofd psychiatrie van het Academisch Medisch Centrum, begrijpt Van der Tak in zijn redenering wel. "Omtzigt is consequent in zijn standpunten, hij wijkt daar niet vanaf en dat wekt vertrouwen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Herstel van vertrouwen

Door wisselend beleid is er veel wantrouwen jegens de overheid ontstaan. "Als ik alleen al kijk naar justitie en het onderwijs bijvoorbeeld, daar proberen ze het vertrouwen te herstellen door allerlei controlemechanismen, maar dat kost klauwen vol met geld", zegt Denys. "Er moet iemand komen die zowel het vertrouwen tussen burgers onderling als tussen burgers en de overheid kan herstellen. Dan kan je een enorme bezuinigingsslag maken." Denys denkt dat Pieter Omtzigt daarvoor de aangewezen persoon is.

LTO-voorman Van der Tak overweegt overstap naar partij Pieter Omtzigt (11 september 2023) - WNL Haagse Lobby

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie