Politiek
AVROTROS

Marjolein Moorman: 'Cynisme is mislukte hoop'

foto: Mischa Blok
  1. Nieuwschevron right
  2. Marjolein Moorman: 'Cynisme is mislukte hoop'

Crises op het gebied van klimaat, wonen, onderwijs. We kunnen het niet anders oplossen dan in de politiek, vertelt Amsterdams PvdA-Wethouder Onderwijs, Armoede en Inburgering Marjolein Moorman in MISCHA!

#32 - Marjolein Moorman - MISCHA!

“Met cynisme gaat dat niet lukken”, vindt ze, “dat is mislukte hoop. Het begint met geloven dat het kan.” Zelf voelt ze zich verantwoordelijk voor datgene wat ze kan veranderen.

Succes is geen keuze

Moorman: “Politieke keuzes liggen ten grondslag aan de ongelijkheid.” Cynisme moet uit de politiek verbannen worden en strijdbaarheid moet in de plaats komen om het wantrouwen in de samenleving te herstellen. Moorman vertelt dat ons jarenlang is voorgeschoteld dat succes een keuze is. Dit werd gepresenteerd als neutraal beleid, maar: “Politieke keuzes waarin bijvoorbeeld de volkshuisvesting als markt is opgezet, zijn juist heel ideologisch geladen. In dit beleid is vergeten dat niet iedereen een gelijke start heeft.” Daardoor is de ongelijkheid alleen maar toegenomen, iets wat door Moorman het grootste probleem wordt genoemd: “Degene die het kan oplossen heeft het al goed geregeld, maar iemand die dat niet kan blijft achter.”

Wantrouwen

Door meritocratisch beleid wordt de samenleving volgens Moorman steeds cynischer. Dat is een probleem, want daarmee verliezen we veel meer dan we kunnen en mogen verliezen. “Ik snap het ook wel. Als je kijkt naar het toeslagenschandaal is het niet meer dan logisch dat mensen moedeloos worden. Dat vertrouwen moet teruggewonnen worden en dat moeten we samen doen.”

Luisteren én praten

Op de vraag hoe het vertrouwen opgelost kan worden zegt Moorman: “Door er te zijn, te luisteren en aandacht te hebben. We moeten niet alleen luisteren, maar ook echt het gesprek aangaan om zo te vertellen waarom dingen op een bepaalde manier zijn gegaan. Tegelijkertijd kunnen mensen mij dan ook de ogen openen. Zo helpen we elkaar samen verder.”

Luister hier het hele interview met Marjolein Moorman terug!

#32 - Marjolein Moorman - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie