Politiek
EO

'Stop met de heksenjacht op Rutte'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Stop met de heksenjacht op Rutte'

Er moet een einde komen aan de 'heksenjacht' naar leugens van premier Rutte. Dat vindt filosoof Sjaak Koenis, verbonden aan de Maastricht University. "Als we zo doorgaan houden we alleen maar beschadigde politici over en het vertrouwen in de politiek wordt geschaad", zei hij in Dit is de Dag.

Vandaag worden notulen uit de ministerraad gepubliceerd waarin discussies staan binnen het kabinet over de toeslagenaffaire.

Poppetjes

Koenis vindt dat er sinds de verkiezingen alleen nog maar gepraat wordt over liegen en transparantie, terwijl het land geregeerd moet worden. "Ik vermoed dat als het zo doorgaat er nooit een regering komt", stelt hij.

De filosoof vindt dat veel politici in Den Haag veel te veel bezig zijn met de poppetjes. "Richt je niet op de hypocrisie van de politici, maar richt je op de hypocrisie van het beleid. Het beleid waar de politici die nu schreeuwen dat Rutte op moet stappen mede verantwoordelijk voor zijn", vindt hij. Hij hoopt dat nieuwe Kamerleden niet hun aandacht richten op pootje lichten van Rutte, Kaag en Hoekstra. Hij vindt dat ze een voorbeeld moeten nemen aan Pieter Omtzigt, die zich juist altijd heel erg op de inhoud richt.

Quote

Richt je niet op de hypocrisie van de politici, maar richt je op de hypocrisie van het beleid.

Sjaak Koenis, filosoof

Journalist Ton F. van Dijk , ook te gast in Dit is de Dag, vindt dat kabinetsleden er niet zo makkelijk vanaf zouden moeten komen. Het vertrouwen jegens de huidige generatie politici is zó laag, dat er een schoonmaak moet komen. Volgens hem kunnen politici als Rutte, Kaag en Hoekstra beter opstappen. Hij denkt dat het opstappen van deze politici het vertrouwen in de politiek weer zou herstellen.

'Transparantie is overschat'

Koenis vindt de huidige roep om volledige transparantie onverstandig. "Ik denk dat transparantie in dit geval een wat overschatte waarde is", zegt de filosoof. "Er zijn heel veel dingen die in niet transparant hoeven te zijn, als de beslissingen maar duidelijk zijn en de Tweede Kamer daarop kan reageren. Transparantie volledig doorgevoerd is het einde van de politiek."

Van Dijk wijst er echter wel op dat transparantie een wezenlijk onderdeel van onze democratie is. "De Kamer controleert de regering, dat staat in de grondwet, dus dan moet een Kamerlid die informatie vraagt dat ook krijgen. Het kan niet dat de regering het achterhoudt", vindt hij.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie