Kamerleden die niet precies weten hoe het zit: 'Dat gebeurt de hele tijd'
- Nieuws
- Kamerleden die niet precies weten hoe het zit: 'Dat gebeurt de hele tijd'
Kamerleden die niet precies weten waar ze het over hebben in debatten. "Dan hebben ze wel de klok horen luiden, maar weten ze niet waar de klepel hangt", zegt Paul Römer in het Mediaforum van Spraakmakers. “De Kamerleden zitten soms nét niet diep genoeg in de materie en dan loop je de kans dat er besluitvorming plaatsvindt op basis van onjuiste feiten."
Video niet beschikbaar
Mensenrechtenadvocaat Wil Eikelboom herkent dit. Hij merkt dat wanneer er onderwerpen over zijn vakgebied in de Kamer worden behandeld, Kamerleden niet precies weten hoe het zit. "Helaas komt dit voor bij alle besluitvorming op het gebied van immigratierecht, tot aan de formatietafel aan toe."
Geen expert
Vorig kabinet stemde in met maatregelen voor rechtsbijstand aan asielzoekers. "De partijen die ermee ingestemd hadden, wisten niet hoe het geregeld was en waar ze eigenlijk mee ingestemd hadden. Dat zie je de hele tijd."
Eikelboom begrijpt het ook wel. “Een Kamerlid kan niet overal expert in zijn. Ik doe dit vak al tien jaar dus weet natuurlijk meer.”
Media
Uit een nieuw onderzoek blijkt dat tweederde van de Kamervragen die worden gesteld, gebaseerd zijn op mediaberichtgeving en onderzoek van journalisten. Directeur Radio en Televisie bij Talpa, Paul Römer vindt dit passen bij de waakhondfunctie van de journalisittiek.
Hij noemt het een "natuurlijke proces" dat journalisten "die in de haarvaten van de samenleving opereren" signaleren wat er speelt en daarover publiceren zodat Kamerleden er vervolgens in het parlement mee aan de slag kunnen.
Onwenselijke situatie
Volgens de hoofdredacteur van De Telegraaf, Paul Jansen is het goed dat de journalistiek deze waakhondfunctie vervult in de democratie, maar hij denkt ook dat dit niet alleen geboren is vanuit een ideale situatie. “Als je het realistisch bekijkt, dan heeft een Kamerlid maar één persoonlijk medewerker en een fractie maar een paar fractiemedewerkers.”
Volgens Jansen hebben Kamerleden het simpelweg te druk om hun werk goed te doen omdat ze een portefeuille hebben die soms wel drie ministeries kan omvatten plus een heel ambtenarenapparaat. “Dat kun je niet in je eentje controleren.”
Dit is dan ook de reden waarom Kamerleden vaak gebruikmaken van de informatie en berichtgeving van journalisten. "Maar dus ook van lobbyisten, en dat is een onwenselijke situatie", zegt Jansen.
Meer middelen voor Kamerleden
De hoofdredacteur vindt dat in een tijd waarin gesproken wordt over macht, tegenmacht en transparantie in de politiek, het tijd wordt dat de portemonnee wordt getrokken. "Ik pleit ervoor dat er meer financiële middelen naar Kamerleden gaan zodat ze hun controlerende taak eindelijk serieus kunnen uitvoeren."
Het Mediaforum met Paul Römer en Paul Jansen
Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community
Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.