Politiek
AVROTROS

'Radicale verandering is nodig om onze leefomgeving te laten bestaan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Radicale verandering is nodig om onze leefomgeving te laten bestaan'

Bijna tweehonderd landen hebben deze week een verklaring ondertekend op een biodiversiteitsconferentie van de Verenigde Naties (VN) in China. De landen beloven dat ze alles op alles zullen zetten om de biodiversiteit te herstellen en te verbeteren. Dat lijkt goed nieuws, want wereldwijd brokkelt de biodiversiteit in rap tempo af. Maar wat is deze verklaring echt waard?

Elf jaar geleden werd precies zo'n verdrag door zoveel landen ondertekend. De VN heeft vastgesteld dat geen een doelstelling uit het verdrag uiteindelijk is behaald tot nu toe.

Weinig houvast

In de verklaring wordt als doel opgenomen dat dertig procent van de zee- en grondgebieden op de planeet tegen 2030 onder bescherming zijn geplaatst. Dat moet voorkomen dat 1 miljoen bedreigde planten- en diersoorten uitsterven.

"Het is goed dat deze ambitie wordt uitgesproken, maar met mooie woorden maak je niets waar. Als wij onze natuur en leefomgeving daadwerkelijk willen beschermen en de biodiversiteitscrisis aan willen pakken, moet het meer worden dan een papieren tijger", zegt Sigrid Deters van Greenpeace.

Grote verantwoordelijkheid voor Nederland

"De woorden klinken mooi, maar uit de biodiversiteitstop van 2010 kwamen dezelfde beloftes en er is er niet één waargemaakt. Het is van groot belang om te beseffen dat de natuur en biodiversiteit heel waardevol is voor zichzelf, maar het is echt de basis voor ons bestaan", vertelt Esther Ouwehand fractievoorzitter van Partij voor de Dieren.

Nederland heeft volgens Ouwehand een zeer belangrijke verantwoordelijkheid hierin. "Wij hebben de grootste veestapel ter wereld. Daar moet een beleid voor komen, zodat wij andere landen mee kunnen nemen in het maken van verplichte afspraken."

Als we niet goed zorgen voor de natuur, kunnen volgens Ouwehand nieuwe epidemieën ontstaan. "Als je natuurgebieden verder aantast, is de kans groot dat dit vaker gaat gebeuren."

Gevolgen zijn groots

De gevolgen voor het niet behalen van de doelen zijn groot. "Het regenwoud kan niet veel ontbossing meer verdragen, dan kan het zichzelf niet meer herstellen. Als er niets gebeurt, is de opwarming van de aarde niet meer te stoppen", zegt Deters. "

Volgens Deters is een radicale omslag nodig. "Inzetten op een ander landbouwsysteem, met ecologische landbouw met minder dieren. Ook moeten we over naar een ander handelsbeleid waar mens, klimaat en natuur centraal staan en stoppen met ontbossing."

Dat begint volgens haar met wetgeving waarin je bedrijven aan banden legt en waarbij alle bedrijven die met Europa willen handelen, aan deze wetten moeten voldoen."

'Radicale verandering is nodig om onze leefomgeving te laten bestaan'

Ster advertentie
Ster advertentie