Naar homepage
Politiek

Kermisseizoen geopend met de politieke soap van Baudet
BNNVARA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kermisseizoen geopend met de politieke soap van Baudet

Het is weer zover. Politiek moet gaan over aanpakken van misstanden, over visie, het bereiken van resultaten voor burgers. Deze week was bijna niemand daarmee bezig. Politiek was voor veel mensen al een kermis, maar nu is het verworden tot een soort soap.

Terwijl de commissie die de toeslagenaffaire onderzocht de ene na de andere flater boven water haalde, was de rest van Nederland alleen maar bezig met politieke kermis. Het is verboden vanwege corona, maar in de politiek gaat kermis gewoon door.

Partijprominenten

Die 'partijprominenten' in Forum voor Democratie konden niet voorkomen dat het grote kind, maar ook leider van hun partij, Thierry Baudet de boel in een paar dagen total loss knalde. Wat is de titel partijprominent nog waard als je ziet wat die zogenaamde 'prominenten' deden om 'te redden wat er te redden was'. Het is maar gelukkig dat die brokkenpiloten niet aan regeren zijn toegekomen.

Thierry Baudet kondigde op 1 september bij De Nieuws BV, op uw favoriete zender, nog aan dat Forum voor Democratie er klaar voor was. De partij wilde aanschuiven aan de formatietafel. Op dat moment stonden ze in de peilingen nog op acht tot tien zetels. Later zei Baudet in een desolaat Ahoy in Rotterdam dat hij ging voor vijftien tot vijfentwintig zetels. Ik was die avond getuige in Ahoy van de gelikte presentatie van de eerste tien mensen op de lijst van de partij. Theo Hiddema was er, Freek Jansen was er, Joost Eerdmans, heel veel partijprominenten.

Leeg Ahoy

Maar door corona was Ahoy volkomen leeg. Het was een surrealistische belevenis. Een belevenis die past bij de Haagse kermis die niet veel later losbarstte. Met de aanwezige collegae hadden we een historische avond. Een leeg Ahoy dat toch bijna te klein leek voor al die enorme ego's van al die politieke wannabees die achter Thierry Baudet aanliepen en alles en iedereen erbij haalden om te laten zien dat zij echt wel wisten hoe een land bestuurd moest worden.

Ach, dat is toch allemaal wat ingewikkelder dan gedacht. U weet allemaal hoe het gegaan is. Daar zal ongetwijfeld wel weer een boek over worden geschreven. Koop het vooral niet zou ik zeggen!

Geen ruggengraat

Wat mij heel erg verbaast, is de ruggengraat van veel van die 'partijprominenten'. Als land zijn we aan een enorme ramp ontsnapt, denk ik. Stel je toch voor dat iemand als Annabel Nanninga, voorzitter van Forum voor Democratie Lennart van der Linden, of meneer Van Haga na verkiezingswinst van Forum voor Democratie bijvoorbeeld staatssecretaris of minister waren geworden. Hoeveel affaires als die van de toeslagen zouden er dan ontstaan zijn?

Ik bedoel, als er een crisis is in je partij is, en je laat die zo uit de hand lopen zoals bij Forum is gebeurd, dan heb je van besturen geen enkele kaas gegeten. En als het dan een zootje is, nee vooral niet alles opruimen, maar gewoon de puinhoop achterlaten. Tsja, ik zou me rot schamen.

Geen mensenkennis

Baudet kon als een verwend kind tekeergaan en in plaats van dat een bestuur gewoon de knoet erover gooit en hem met kop en kont de partij uit smijt, gaan ze hem voeren en geven ze hem zuurstof. Er waren her en der in mijn omgeving mensen die medelijden kregen met Baudet. Ik heb dat eigenlijk ook.

Baudet heeft geen mensenkennis. Een goed politicus organiseert zijn eigen criticasters. Dat houdt je scherp. De criticasters die Baudet om zich heen had waren van alles, maar zeker geen criticasters. Een leger 'jaknikkers' dat bij een beetje tegenwind de benen neemt komt meer in de richting.

Slappe hap

Het bestuur dacht eraan om Baudet te royeren. Je royeert iemand of je royeert iemand niet. Eraan denken doe je maar als je 's nachts wakker ligt. Wat een slappe hap. Echte bestuurlijke talenten, mensen die van wanten weten, hun sporen hebben verdiend in de maatschappij. 'Partijprominenten', wat een bak!

Besturen is een vak en politiek is dat ook. Mensen kunnen het of ze kunnen het niet. Bij Forum voor Democratie hebben de prominenten laten zien dat ze er niks van kunnen. Ze zijn precies hetzelfde als hun gewezen leider. Ze schoppen geen deuk in een pakje boter!

Nogmaals, Nederland is ontsnapt aan een ramp. 'Partijprominenten' die met z'n ik weet niet hoevelen een man als Baudet niet terugkrijgen in z'n hok zijn geen knip voor de neus waard. Ik hoop maar niet dat het echt waar is, die uitspraak die je wel eens hoort in de wandelgangen in Den Haag. Dat een land de politici krijgt die het verdient.

Geen soap

Wat zegt dat over mijn ruggengraat, dacht ik toen ik eens goed in de spiegel keek. Ook deze column ging weer over mensen die van alles zijn, maar geen politicus. Terwijl de echte politici deze week gesprekken voerden om de toeslagenaffaire helder te krijgen, was ik zelf wel heel erg bezig met iets dat over van alles ging, maar zeker niet over politiek.

Dank jullie wel Jeroen van Wijngaarden, Roy van Aalst, Chris van Dam, Salima Belhaj, Tom van der Lee, Renske Leijten, Attje Kuiken en Femke Merel van Kooten. Dat jullie helderheid proberen te geven aan al die ouders. Ik hoop op een vlijmscherp rapport en dat de dingen die mensen moesten meemaken door fouten van overheidsdiensten niet meer kunnen gebeuren. Dat is waar politiek voor bedoeld is. Politiek is geen soap!

Dit was de laatste column van het jaar van Urs Klaver, politiek journalist voor De Nieuws BV.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie