Politiek

Wopke Hoekstra niet bang dat toekomstige generaties opgescheept zitten met grote schulden

EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Wopke Hoekstra niet bang dat toekomstige generaties opgescheept zitten met grote schulden

Het nieuwe kabinet gaat de komende jaren flink veel geld lenen om problemen te kunnen oplossen. CDA-leider Wopke Hoekstra, één van de architecten van het nieuwe regeerakkoord vindt dat "volstrekt gerechtvaardigd", zei hij in Dit is de Dag. De volgende generaties, die de leningen moeten terugbetalen, kunnen dit hebben, aldus de CDA’er.

De komende jaren zijn er verschillende potjes ingesteld. Zo is er eenmalig 25 miljard beschikbaar om de stikstofproblematiek op te lossen. “Ik vind het volstrekt gerechtvaardigd om voor de grote problemen in ons land (klimaat, stikstof, onderwijs, woningbouw), op een verstandige manier de portemonnee trekt. Als je de koek in Nederland vergroot, kun je dat betalen", aldus Hoekstra.

Wopke Hoekstra te gast in Dit is de Dag

Over de volgende generaties maakt hij zich dus geen zorgen. "De volgende generaties zouden ons juist verwijten maken als we de rechtstaat nog verder op het spel zouden hebben gezet, of niets aan het klimaat hadden gedaan en defensie hadden laten verwaarlozen", zegt de nu nog demissionair Minister van Financiën.

Voltooid leven

Uit het regeerakkoord bleek vandaag ook dat de voltooid leven-wet een "vrije kwestie" wordt. VVD, D66, CDA en de ChristenUnie maakten hier geen afspraak over, maar laten dit aan de Tweede Kamer. Hoekstra is niet enthousiast over die wet, hij noemt hem 'onverstandig', maar D66 mag er wel mee doorgaan, is afgesproken.

"De discussie is met heel veel respect voor elkaars positie gevoerd", zegt Hoekstra. "Maar ik vind het heel belangrijk dat alle leden van de CDA-fractie, en ook van andere fracties, gewoon ten volle hun geweten kunnen volgen. Zij mogen daar zelf hun afweging in maken. Maar ik vind het een onverstandig idee, ik vind dat je daar niks mee opschiet."

ChristenUnie-leider Segers zei vandaag dat hij nog altijd niet deel wil uitmaken van een kabinet dat voltooid leven mogelijk maakt. Wat er gebeurt als de Kamer ermee instemt, is nog niet duidelijk.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie