Politiek
KRO-NCRV

Hoe overleef je de Tweede Kamer? 'Je hóéft niet op sociale media'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe overleef je de Tweede Kamer? 'Je hóéft niet op sociale media'

Tot diep in de nacht debatteren, stroperige processen en intimidatie en bedreiging. Politici hebben het niet gemakkelijk en het ene na het andere Kamerlid vertrekt. Voormalig VVD-medewerker Kiki Bakker coacht politici om zich staande te houden in de politiek.

Hoe keren we het tij rondom de druk op politici

Druk van alle kanten

Bijna dagelijks kondigen Kamerleden aan niet meer verkiesbaar te zijn. De hoeveelheid werk is volgens Kiki Bakker groot, maar in de Haagse politiek is er meer aan de hand. "Er is eigenlijk geen baas en je moet het werk volledig zelf organiseren. Je bent verantwoordelijk voor je medewerker of team, dus ben je ook ineens leidinggevende. Daarnaast lig je onder een vergrootglas van sociale en gewone media."

Volgens Bakker wordt er druk uitgeoefend van alle kanten. "Hierdoor verliezen mensen het gevoel dat ze zelf nog wat kunnen betekenen." Als coach probeert zij politici en aankomende Kamerleden te coachen om het idealisme waarmee ze beginnen, vast te houden.

Sociale media

Het is volgens Bakker een aanname dat je als Tweede Kamerlid altijd zichtbaar moet zijn op sociale media. "Binnen partijen zijn er genoeg voorbeelden van Kamerleden die niet elke week in de media zijn of op Twitter (X) zitten." Oud-Kamerlid Bart Snels van GroenLinks kwam volgens Bakker zelden in de media, maar deed ontzettend goed inhoudelijk werk voor de partij.

Sfeer en omgangsvormen

De werksfeer in Den Haag is volgens politiek journalisten de afgelopen jaren steeds grimmiger geworden. Met de toenemende werkdruk, sociale media en de bedreiging van sommige politici, is er volgens Bakker veel veranderd. Maar een deel ligt ook bij de Kamerleden zelf doordat ze het werk niet goed organiseren.

Daarnaast ziet Bakker politici die met veel idealisme binnenkomen, stuklopen op het politieke spel. "Zien waar het spel gespeeld wordt en dan beslissen of je er aan meedoet, is wat anders dan een speelbal worden", zegt ze. "Ik noem dat heel coacherig: een ankerpunt hebben. Dat heb je nodig."

Cultuuromslag

Is het niet heel cru om mensen te coachen zich staande te kunnen houden in een grimmig politiek systeem dat niet deugt? Volgens Bakker moet het politieke systeem veranderen, maar kan verandering óók komen op individueel niveau. "Door mensen de juiste tools te geven, kun je voorkomen dat ze het gevoel krijgen dat hun werk er niet toe doet."

Wanneer deze politici gelijkgestemden vinden, kunnen ze samen zorgen voor die hoognodige cultuuromslag en wél wat veranderen, denkt Bakker. "Maar het moet van twee kanten komen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie