Politiek
EO

‘Opmerkelijk dat drie keer biculturele vrouwen zijn beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Opmerkelijk dat drie keer biculturele vrouwen zijn beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag'

Het aanstaand onderzoek naar het gedrag van voormalig Kamervoorzitter en Tweede Kamerlid Khadija Arib van de PvdA kan niet alleen maar op voorstanders rekenen. Voormalig rechterhand van PvdA-leider Asscher en politiek duider Julia Wouters vindt het opmerkelijk dat nu al drie vrouwen met een biculturele achtergrond in Den Haag zijn beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag, zegt ze in Dit is de Dag.

Wat zegt het onderzoek naar Arib over de werkomstandigheden in politiek Den Haag?

Wouters doelt daarmee op voormalig Volt-kamerlid Nilüfer Gündogan, D66-Europarlementariër Samira Rafaela en nu dus ook voormalig kamervoorzitter Khadija Arib. "Dit zijn alle drie vrouwen die het echt een stuk moeilijker hebben dan de 'zeven vinkjes'-mannen om zich in Den Haag staande te kunnen houden. Deze vrouwen worden vaak onderschat en dat vergt kracht."

Volgens Wouters worden vrouwen bovendien anders beoordeeld dan mannen: "Van vrouwen verwachten we ook nog eens dat ze aardig zijn. En dat ze warm zijn en empathisch zijn. En een vrouw die zich gedraagt als een bully, waar hele volksstammen mannen zich schuldig aan maken, daar schrikken we veel meer van."

Wouters kent "heel veel mannen die hun medewerkers aan het huilen hebben gemaakt." Waarom worden nu alleen de vrouwen aangepakt?, vraagt ze zich af.

'Ze deed haar werk goed'

Ook politicoloog Meindert Fennema neemt het in de uitzending op voor voormalig Kamervoorzitter. Hij stelt het politiek onverantwoord te vinden dat er nu een onderzoek naar Arib wordt uitgevoerd. Volgens hem heeft zij haar werk als Kamervoorzitter altijd goed uitgevoerd en kan zij zich nu niet verdedigen tegen deze beschuldigingen. "Zij wordt nu door het slijk gehaald. Dit raak je nooit meer kwijt. Het kwaad is al geschiedt."

Fennema snapt dat dan ook dat Arib niet aan het onderzoek mee wil werken. Wouters betwijfelt of het zo verstandig is dat Arib zo fel reageert, maar heeft er wel begrip voor: "Er dreigt een soort trial by media te komen, ik snap dan wel dat ze zo van je af wilt bijten."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie