Politiek

UWV verzoekt formatietafel: ‘Alsjeblieft minder ingewikkelde wet- en regelgeving'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. UWV verzoekt formatietafel: ‘Alsjeblieft minder ingewikkelde wet- en regelgeving'

Het UWV hoopt dat een nieuw kabinet het uitkeringsstelsel flink eenvoudiger zal maken. Dat zegt bestuurder Nathalie van Berkel in Geld of je Leven. De uitkeringsorganisatie wil meer de menselijke maat toepassen en zo het vertrouwen in de overheid herstellen. Tegelijkertijd wachten nog ruim 14.000 mensen op hun arbeidsongeschiktheidskeuring: "Hoewel we behoorlijk wat verzekeringsartsen hebben, hebben we er net niet genoeg om het werk aan te kunnen."

UWV-bestuurder Nathalie van Berkel over de menselijke maat bij haar organisatie

Het UWV wil het wantrouwen van burgers in de overheid tegengaan, zegt Van Berkel. "We zijn onze brieven aan het verbeteren, onze website aan het verbeteren. En we denken dat als je het gevoel hebt dat je echt gehoord en gezien wordt en dat we je verder kunnen helpen, dat dat echt een beetje helpt bij vertrouwen krijgen in de overheid."

Achterstanden

Meer de menselijke maat toepassen dus. Tegelijkertijd wachten duizenden mensen al lange tijd op een sociaal medische keuring. "Achterstanden bij sociaal medische beoordelingen vinden we heel vervelend", zegt Van Berkel daarover. "Het is zo dat de verzekeringsarts die beoordeling moet uitvoeren, en hoewel we behoorlijk wat verzekeringsartsen hebben, hebben we er net niet genoeg om het werk aan te kunnen. Tegelijkertijd zien we een forse toename van het aantal WIA-aanvragen."

Om die achterstanden het hoofd te bieden, heeft het UWV een versimpelde werkwijze voor 60-plussers ingesteld. Volgens Van Berkel wordt ook bij deze groep nog steeds maatwerk geleverd.

Experiment sollicitatieplicht

Zowel de Algemene Rekenkamer als een speciale commissie (de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel) oordeelden de afgelopen maanden dat de wet- en regelgeving rond arbeidsongeschiktheidsuitkeringen simpeler moet. Van Berkel is het daar hartgrondig mee eens. Ze hoopt dat er in de tijd dat deze conclusies uitgewerkt worden, al wat vereenvoudigd kan worden.

Woensdag werd bekend dat het UWV mag experimenteren met de sollicitatieplicht. Mensen die een WW-uitkering krijgen, hoeven dan niet per sé meer elke vier weken vier sollicitaties de deur uit te doen. "Er zijn best veel mensen die er veel meer baat bij hebben om niet expliciet te hoeven solliciteren maar die zelf best wel een baan kunnen vinden en net even iets meer ondersteuning nodig hebben", zegt Van Berkel. "Met bijvoorbeeld een opleiding, wat vertrouwen of misschien wat advies hoe ze hun CV kunnen opstellen. Dan is het helemaal niet zo effectief om mensen verplicht te laten solliciteren."

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie