Politiek
EO

Ollongren: Nederland moet voortouw nemen in ethisch debat over killerdrones

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ollongren: Nederland moet voortouw nemen in ethisch debat over killerdrones

Nederland gaat flink extra investeren in Defensie. Vandaag maakte de minister van Defensie, Kajsa Ollongren (D66), de plannen bekend. Een deel van het geld gaat naar vier extra reaper-drones die ook bewapend kunnen worden. Hierover is het laatste woord nog niet gezegd, aldus Ollongren in Dit is de Dag: "Er moeten internationaal hele goede afspraken komen. We moeten daarin het voortouw nemen."

Minister Kajsa Ollongren over de nieuwe Defensienota 2022

Drones zijn onderdeel van moderne oorlogsvoering, zegt de minister tegen Tijs van den Brink: "Het is er, je moet erin meegaan. Je kunt het niet stoppen." Maar drones brengen wel dilemma’s met zich mee, omdat de piloot mensen kan vermoorden zonder zelf in de buurt te zijn. Ook automatische en semi-automatische wapens brengen dit soort ethische vragen.

Ollongren vindt dat er goed over nagedacht moet worden: "Er moet wat mij betreft altijd een menselijke handeling zijn en er moet een kader zijn waar je het langs legt", stelt ze.

Geld verdienen

Drones zijn niet het enige waar Nederland geld aan gaat uitgeven. Jaarlijks komt er zo’n vijf miljard structureel bij. Niet alleen Defensie zelf zal blij zijn met het extra geld, ook het Nederlandse bedrijfsleven is verrukt. In het programma Geld of je Leven zei Ron Nulkes, directeur van de koepelvereniging Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid dat veel bedrijven hier goed aan kunnen verdienen. Vooral toeleveranciers voor materieel kunnen garen spinnen. "Fokker leeft bijvoorbeeld onderdelen voor de F35", vertelt Nulkes.

De directeur krijgt ook al vragen van bijvoorbeeld munitiebedrijven of ze zich niet in Nederland kunnen vestigen. Een goed idee, vindt Nulkes: “Daarmee vergroot je de strategische autonomie van Nederland.” Ollongren gaat hier niet over, zegt ze: “Ik ga geen keuzes maken in die markt, ik maak keuzes die goed zijn voor onze krijgsmacht.” Ze wil wel samenwerken met Nederlandse en Europese bedrijven.

Vechtbereidheid

Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat slechts zestien procent van Nederland vechtbereid is. Dit moet omhoog, vindt Ollongren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eerder zei in Dit is de Dag majoor der mariniers Mark Brouwer dat Defensie veel meer naar buiten moet treden: 'We moeten beter uitleggen waarom we bij Defensie zitten.'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie