Politiek
BNNVARA

Onze democratie is toe aan hervorming

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onze democratie is toe aan hervorming

"Het huidige democratische systeem leent zich niet goed voor de langetermijnvisie", zegt Talitha Muusse. Dat is dan ook de reden dat zij de Toekomststoel bijzet in het Museum van de Democratie. De Toekomststoel moet waarborgen dat bij elk overleg in onze democratie rekening wordt gehouden met de toekomstige generaties die nu nog geen stem hebben. In De Nieuws BV vertelt ze waarom dit belangrijk is en hoe de toekomst van onze democratie eruit ziet.

De Toekomststoel

In kinderboek Hebzuchtgas noemt Jan Terlouw de Toekomststoel. "Als we vergaderen over belangrijke zaken, als we belangrijke besluiten nemen, zetten we er altijd een lege stoel bij. Dat is een stoel voor mensen die er nog niet zijn, voor toekomstige generaties." Het is deze stoel die Talitha Muusse, generatie-expert, bijzet in het Museum van de Democratie.

Deze stoel zou volgens Muusse moeten dienen als reminder voor huidige politici en het bedrijfsleven om niet alleen op de korte termijn te focussen, maar ook de langetermijnvisie in acht te nemen als er keuzes worden gemaakt.

"Binnen ons huidige democratische stelsel is alles gericht op een termijn van vier jaar. Dat zijn prikkels die nooit voor beslissingen op lange termijn zorgen", aldus Muusse.

Democratische hervorming

Daarom pleit Muusse ervoor kritisch te blijven kijken naar de democratie. "We beschouwen de democratie vaak als een vaststaand iets, iets dat in beton gegoten is. Maar die democratie is grotendeels bedacht sinds 1800 en daarna bijna nooit meer veranderd, terwijl onze samenleving wel is veranderd."

Muusse hoopt dan ook dat meerdere politieke partijen zich durven te wagen aan democratische hervorming als verkiezingsthema.

"Op dit moment hebben we alleen één rechtse partij die intellectuele ideeën ontwikkelt voor democratische hervorming. We hadden ooit D66, maar alle andere partijen laten dat gat nu liggen. Dus een oproep voor meer intellectuele ideeën vanuit de politiek voor democratische hervorming."

Museum van de Democratie met Talitha Muusse

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie