Politiek
NOS

Ambtenaren en politiek medewerkers op de kieslijst: is dat erg?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ambtenaren en politiek medewerkers op de kieslijst: is dat erg?

Ook dit jaar is het aandeel ambtenaren en politiek medewerkers op de kieslijsten van politieke partijen hoog. Maar is dat een probleem? Dat bespreekt Wilfried de Jong in Met het Oog op Morgen met Mark Bovens (hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Utrecht) en Tjeerd de Groot (op de kieslijst voor D66).

Bovens doet al een tijdje onderzoek naar ambtenaren op de kieslijsten. "Bij de vorige verkiezingen was ongeveer een derde parapoliticus. Dat zijn mensen die hiervoor een functie hadden die ondersteunend is aan de politiek, zoals fractiemedewerker. Ik verwacht niet dat dat deze verkiezingen anders zal zijn."

Daardoor missen de kieslijsten wat diversiteit. "Wat we zien is dat veel moderne Kamerleden eigenlijk geen achtergrond meer hebben in de samenleving zoals vroeger. Eigenlijk wordt hun hele loopbaan doorgebracht op de vierkante kilometer van het Binnenhof."

Zelfde persoon

"Het risico is dat Kamerleden op elkaar gaan lijken in wat ze meebrengen naar het Kamerwerk." En daardoor herkennen bepaalde groepen in de samenleving zich ook minder in de politici. "Het zegt iets over de mate waarin de Kamer het volk kan vertegenwoordigen."

Tjeerd de Groot, kandidaat-Kamerlid voor D66 werkte zelf voor zijn Kamerlidmaatschap ook voor een politicus op het gebied van landbouw. Toch zou hij zichzelf geen parapoliticus noemen.

"Ik heb eerst een maatschappelijke carrière gehad in de landbouw. Ik had nooit de intentie om de politiek in te gaan." Tot vier jaar geleden. "Toen dacht ik: dat hele debat zit vast. Dat wilde ik doorbreken."

Voordeel

Daar merkte De Groot ook dat er voordelen zitten aan het doorstromen vanuit een politieke functie. "Het is ook een vak: hoe krijg je andere partijen mee? Hoe werkt het? Wat zijn de juiste procedures? Dat is wel fijn als je dat ergens in je loopbaan hebt meegemaakt."

Ook Bovens sluit zich daarbij aan. "Het is zeer begrijpelijk vanuit de partijen dat zij gebruikmaken van mensen met deze achtergrond." Toch zou hij graag meer mensen vanuit het bedrijfsleven zien.

"Ik denk dat we het Kamerlidmaatschap wat aantrekkelijker moeten maken voor het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld door de mogelijkheid te bieden om na je Kamerlidmaatschap terug te keren bij een bedrijf."

Ook De Groot ziet dat zitten, al vindt hij een kanttekening ook belangrijk. "Je moet ook je werk echt onafhankelijk kunnen doen."

OOG Kieslijsten

Tweede Kamerverkiezingen 2021

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie