Politiek
WNL

Is de politiek nog aantrekkelijk? 'Je ligt zo op de grond en dan dansen ze de polka op je hoofd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is de politiek nog aantrekkelijk? 'Je ligt zo op de grond en dan dansen ze de polka op je hoofd'

De politiek heeft lange tijd niet zo'n slecht imago gehad als nu. Door de conflicten tussen en binnen de verschillende partijen is er nog steeds geen klap gegeven op de formatie en daarnaast is het politieke klimaat verhard. Is landsbestuurder worden nog wel zo aantrekkelijk?

Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW, gaf al eerder aan dat het reservoir met kandidaten die graag de politiek in willen opdroogt omdat het imago van de politiek zo slecht is. "Ik maak me hier wel zorgen over. Je ligt zo op de grond en dan dansen ze de polka op je hoofd", zegt voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. Vonhof doelt daarmee op het afrekenklimaat dat nu in de politiek heerst.

Carrière na de politiek

Een aangrenzende discussie is dan volgens Vonhof ook dat als een politicus de politiek wil verlaten, er minder restricties aan die nieuwe baan moeten zitten. Deze restricties zijn ervoor bedoeld om te voorkomen dat politici niet al tijdens hun politieke loopbaan voor het karretje van een lobbyorganisatie worden gespannen. En dus tijdens hun werk in de politiek sterk beïnvloed worden.

In WNL Haagse Lobby praten Vonhof, gedeputeerde van Overijssel Eddy Hijum (CDA) en bestuursvoorzitter van de Universiteit Utrecht, Anton Pijpers, over deze onderwerpen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie