Politiek
AVROTROS

De klimaatakkoord-column van Ellen Dikker: 'Wat was het warm, hè?'

foto: Ellen Dikkerfoto: Ellen Dikker
  1. Nieuwschevron right
  2. De klimaatakkoord-column van Ellen Dikker: 'Wat was het warm, hè?'

De discussie over het klimaatakkoord is typisch Nederlands. Cabaretier Ellen Dikker bewijst het in haar column voor Radio EenVandaag: "Verandering gaat hier altijd gepaard met weerstand."

Deze week presenteerde het Sociaal Cultureel Planbureau de resultaten van een onderzoek naar de 'Nederlandse identiteit'. "Ze hadden twee jaar nodig om erachter te komen dat Pakjesavond, Koningsdag en oliebollen typisch Nederlands gevonden worden. Wat kan het leven toch simpel zijn: we blijken van feestjes te houden."

Hitte

Dikker weet nog wel iets op te noemen. "Het meest Nederlands is toch wel het gemekker over het weer. Is het net boven de 30 graden en dan begint het weer: 'Wat was het warm, hè?'"

De opwarming van ons land levert veel problemen op. "Mede daardoor worden geteisterd door de eikenprocessierupsplaag. Maar die rups is nog peanuts vergeleken met zijn broertje: de dennenprocessierups, die vanuit België ons land inkomt. Dat is nu nog eens ongewenste immigratie, maar daar hoor je Wilders en Baudet niet over."

Het klimaatakkoord

"Daarom is het hoog tijd voor, tam tam tam, het klimaatakkoord! Natuurlijk hebben we het dan eerst over de centen, maar daar kunnen we niets aan doen: dat is Nederlandse zuinigheid."

Verandering gaat altijd gepaard met weerstand, ziet Dikker. "Nu zijn er zelfs windmolenterroristen. Maar wie weet, als we er aan winnen, kunnen we binnenkort weer een feestje vieren. En daar houden we in Nederland zo van!"

De klimaatakkoord-column van Ellen Dikker

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie