Politiek
WNL

Ruben Brekelmans (VVD): geen aanwijsplicht voor asielopvang

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ruben Brekelmans (VVD): geen aanwijsplicht voor asielopvang

VVD’er Ruben Brekelmans vindt dat gemeenten zelf mogen bepalen in hoeverre zij asielopvang aanbieden. Volgens het Tweede Kamerlid hebben gemeenten goede redenen om vluchtelingen te weigeren. Bijvoorbeeld door het gebrek aan draagvlak, minder geschikte locaties of omdat de gemeente al veel Oekraïners opvangt. Daarnaast pleit het VVD-Kamerlid voor een asielstop. De instroom van nieuwe asielzoekers kan hiermee worden beperkt, stelt Brekelmans.

Het Kabinet wil op korte termijn 7.500 statushouders in azc’s door laten stromen naar een een woning of opvang. Brekelmans ziet voorrang voor statushouders bij sociale huurwoningen niet als oplossing. "Je ziet in Utrecht wat voor reactie dat oproept bij mensen die al 10 jaar wachten op een huis."

De VVD’er wil dat er meer tussenvoorzieningen worden gerealiseerd. "Flexlocaties kunnen binnen een paar weken en maanden worden vrijgemaakt." Maar als een gemeenten dit niet wil dan houdt het op, vindt Brekelmans. "Ik heb geen andere oplossing dan wat er op dit moment gebeurt: met alle macht locaties zoeken en daarbij de maximale creativiteit toepassen."

Instroom

Volgens Brekelmans moet Nederland streng kijken naar de instroom van het aantal asielzoekers. Begin deze maand vroeg hij het Kabinet om een juridische onderbouwing voor een asieltop te verkennen. "Wij moeten kunnen zeggen: wij nemen tijdelijk geen asielaanvragen in behandeling."

De VVD’er denkt dat een asielstop een afschrikkende werking heeft en daarmee de asielinstroom kan worden beperkt. Gevraagd naar het plan van de Europese Commissie om arbeidsmigratie uit Noord-Afrika mogelijk te maken om te voorkomen dat migranten de gevaarlijke reis naar Europa maken, zegt Brekelmans: "Als Marokko honderd uitgeprocedeerde asielzoekers wil opnemen, vind ik het prima om daar honderd studenten voor terug te krijgen."

Luister deze aflevering nu hier terug als podcast.

Sven op 1 met Tweede Kamerlid voor de VVD Ruben Brekelmans

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie