Politiek
KRO-NCRV

Wordt talkshow Op1 te rechts? 'In verkiezingstijd zijn we daar strenger op'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt talkshow Op1 te rechts? 'In verkiezingstijd zijn we daar strenger op'

Voor het eerst sinds 2006 gaat de verkiezingscampagne dit najaar van start zonder een progressieve omroep in de late avond. Betekent dit dat we alleen nog maar rechtse politici gaan zien en horen bij Op1? We bespraken het in het Mediaforum van Spraakmakers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Video niet beschikbaar

Het is een vraag die opkomt nu BNNVARA stopt met Op1. Alleen Omroep Max, de EO en WNL blijven over. Vooral van die laatste omroep weten we dat er vooral politici van rechtse signatuur worden uitgenodigd.

Reactie eindredacteur Op1

Frank Stojansek, eindredacteur van Op1, laat weten dat een evenwichtige gastenkeuze onderwerp van gesprek is met de omroepen. "In verkiezingstijd zijn we daar strenger op dan daarbuiten en mijn ervaring is dat omroepen dat meestal ook wel begrijpen", zo laat hij weten.

Onderzoek NRC

Of er ook echt harde afspraken over gemaakt worden met de omroepen, daar laat Stojansek zich niet over uit. Volgens digitaal strateeg Jaap van Zessen ligt het er ook een beetje aan wat de opdracht is van Op1. Maar feit is volgens Van Zessen wel dat uit het onderzoek van NRC blijkt dat BNNVARA een stuk meer linkse gasten aan tafel had en WNL een stuk meer rechtse gasten.

"Dat kun je dus de komende drie maanden veranderen", vertelt hij. "Zeker richting verkiezingstijd is het wel interessant: moet er verandering plaatsvinden of laten we het zo?". Hij vertelt dat door het onderzoek van NRC nu ook duidelijk een verschil kan worden aangetoond. "Je kunt over drie maanden weer turfen of het inderdaad verbeterd is. Dat vind ik goed.

Profileren

Maar omroepen willen zich ook kunnen profileren, misschien wel juist in verkiezingstijd. "En laat ze dat dan vooral doen", zegt Ward Wijndelts, hoofdredacteur van Vrij Nederland. "Ik denk dat het ook wel leuk is als BNNVARA zelf wat gaat doen met de verkiezingen."

Ook lijkt het Wijndelts goed als omroepen niet alleen maar politici uit eigen stal in de uitzending hebben, maar links en rechts bijvoorbeeld tegenover elkaar worden gezet. "Want juist in verkiezingstijd is een talkshow een format om de kristalheldere standpunten boven tafel te krijgen", zegt hij.

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie