Politiek
BNNVARA

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk: 'Naar verpleegkundige moet procentueel meer geld dan naar de arts'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk: 'Naar verpleegkundige moet procentueel meer geld dan naar de arts'

Voorzichtig wordt er vooruit gekeken naar het post-corona tijdperk. De politiek maakt plannen voor de toekomst. De één wil graag dat de sportscholen open gaan. De ander kijkt alvast verder vooruit, naar een nieuwe samenleving.

Echt concrete plannen blijven uit. Veel meer dan wollige vergezichten krijgen we niet. PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk wil daar verandering in brengen vertelt hij in De Nieuws BV.

Er lijkt een nieuw hervonden waardering voor het zorgpersoneel, de leraar en de politie-agent. De roep om meer geld voor de publieke sector neemt dan ook toe. In de samenleving, maar ook in de politiek. Meer geld voor het zorgpersoneel. Meer geld voor de mensen aan het bed. Maar hoe dat geld daar moet komen, is een lastige vraag.

Visie

De mooie filmpjes vliegen je om de oren. Dramatische muziek, beelden van ons, van het zorgpersoneel en van ouderen. Daaronder de stem van een partijleider, die vertelt waar het heen moet met Nederland na de coronacrisis. Veel verder dan holle leuzen komt het echter niet.

Investeringen zorg

Daar probeert PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk verandering in te brengen. Met zijn plan om toekomstige investeringen in de publieke sector bij de juiste mensen te krijgen, wil hij een concrete invulling geven aan wat veel partijen roepen.

"Als je dat geld aan een algemene CAO-maatregel hangt, dan krijgt iedereen bijvoorbeeld 3%. Zowel de arts, als de verpleegkundige krijgt dat", zegt Van Dijk. Dat is nu juist wat er volgens Van Dijk anders moet. "Als we willen dat de verpleegkundige meer moet verdienen, dan moet er naar de verpleegkundige procentueel meer geld gaan dan naar de arts."

Op dit moment is dat lastig te realiseren, omdat het CAO-stelsel niet zo is ingericht. Om het plan te realiseren moet je dus daar wat aan gaan veranderen. Ook Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Cares, Diederik Gommers, pleitte hier al eerder voor in Op1.

Voorwaarden voor investeringen

Om die hervormingen door te voeren wil Van Dijk voorwaarden stellen aan de toekomstige investeringen in de publieke sector. "Daarbij kan je denken aan een vloer voor de lagere inkomens en een grens aan de hoogste inkomen," zegt Van Dijk.

Voor Van Dijk is dit een stap in de richting van een complete herinrichting van de publieke sector: "Wat nu het carrièrepatroon is, is dat het financieel en qua waardering in de samenleving beter is voor een leraar om managementtaken op zich te nemen in plaats van voor de klas te blijven staan. Dat moet je omdraaien. De hoge waardering moet er zijn voor het directe personeel."

De week van Kee: PvdA wil CAO-stelsel hervormen

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie