Politiek
BNNVARA

Tegenmacht ver te zoeken bij VVD erkent oud hoofd communicatie Kruithof

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tegenmacht ver te zoeken bij VVD erkent oud hoofd communicatie Kruithof

Hoe geloofwaardig is het als Mark Rutte de draai maakt van achterkamertjespolitiek naar kampioen van de tegenmacht? "Het is niet zo dat alles in de openbaarheid gaat komen. Daar is geen sprake van", zegt Henri Kruithof in De Nieuws BV.

"Wat Rutte altijd doet en goed kan is de tijdgeest aanvoelen en zich daaraan aanpassen", zegt oud hoofd PR van de VVD Henri Kruithof in De Nieuws BV. Maar of de demissionair premier met een nieuwe visie op de bestuurscultuur in Den Haag komt, dat denkt Kruithof van niet. "Ik denk dat hij met een bespiegeling komt op zijn eigen rol."

Kruithof: "Het is niet zo dat alles in de openbaarheid gaat komen. Daar is geen sprake van. Er zal wel wat meer openbaarheid komen, dat denk ik zeker. Maar, voordat het Sinterklaas is, zijn de achterkamertjes weer volop terug. Misschien op andere plekken, maar de achterkamertjes zijn er en die blijven er." Als Kruithof het voor het zeggen had was zijn devies: 'vorm nu eerst maar eens een kabinet'.

Oude bestuurscultuur

In de oude bestuurscultuur waar Kamerleden het zwijgen werd opgelegd, komt er volgens Kruithof wel enige verandering. En, laat dat nou precies de bestuurscultuur zijn waar Kruithof alles van afweet.

Tijdens Rutte I was Kruithof hoofd van de PR afdeling van de VVD. Stef Blok was destijds voorzitter van de fractie. Kruithof: "Als Kamerleden uit de band wilden springen, was het mijn taak en de taak van mijn medewerkers dat ze dat niet deden." Oftewel, de mond van Kamerleden werd gesnoerd als zij iets wilden zeggen dat inging tegen het kabinet, "of waarbij, in die tijd zeker, de PVV tegen de haren in zou strijken", vult Kruithof aan. "Dat was niet erg handig op dat moment."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De macht was georganiseerd

Het moment dat iemand dreigde uit de band springen, "dan zei ik dat ze dat beter niet konden doen", aldus Kruithof. Maar Kruithof verbond daar geen sancties aan. "De ultieme sanctie was dat ze zich op de kamer van de fractievoorzitter moesten melden." Oftewel, de macht was georganiseerd en tegenmacht bestond niet. "Er was geen macht, tegenmacht, in die zin niet. Zeker in dat kabinet niet", zegt Kruithof.

Aan het aanpassen van de bestuurscultuur op dit moment zitten wat voorwaarden verbonden, volgens Kruithof. "Je kunt niet op dezelfde manier een regeerakkoord maken, dat helemaal dichtgetimmerd is", zegt Kruithof. En ook het coalitieoverleg zal verdwijnen, denkt Kruithof. Maar de achterkamertjes, die komen terug. "Achterkamertjesoverleg heb je altijd nodig bij de vorming van een kabinet", aldus Kruithof.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie