Politiek
NOSNTR

Von der Leyen in gesprek met boerensector: 'Dialoog onlosmakelijk verbonden met Europese verkiezingen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Von der Leyen in gesprek met boerensector: 'Dialoog onlosmakelijk verbonden met Europese verkiezingen'

Voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie sprak vandaag met de landbouwsector. In september had ze al gezegd dat ze dat wilde gaan doen. De frustratie onder Europese boeren is groot. Ze vinden dat de EU ze verstikt met te veel regels. De laatste weken zijn er in meerdere landen boerendemonstraties.

Von der Leyen in gesprek met boerensector

Video niet beschikbaar

"Die demonstraties van de afgelopen weken, zien we al langer. Reken maar dat Von der Leyen en de Europese Commissie heel goed hebben gekeken naar wat er in ons land gebeurde", zegt EU- correspondent Kysia Hekster in Nieuws en Co. "Ursula Von der Leyen is zelf ook een christendemocraat uit Duitsland en dit dialoog kan je niet los zien van de verkiezingen voor het Europese parlement, dus ze hoopt zo de boerenstem terug te winnen."

Brussel en de boerenstem

Volgens Hekster wil ze met dit dialoog ook laten zien dat Brussel wel open staat voor de boerenstem. "Ze zegt dat ze wil proberen om een gemeenschappelijk plan te maken voor de toekomst van de boeren in de Europese Unie, daarbij moet aandacht zijn voor het verdienmodel van boeren, maar ook aandacht voor wat de planeet en de natuur aan kan. Ook willen ze kijken welke technologische ontwikkelingen daarbij nuttig kunnen zijn."

Gesprekken

Hekster vertelt dat er heel wat boerenorganisaties waren uitgenodigd en gekomen voor de gesprekken. "Maar ook uit andere sectoren zoals de voedselsector, milieuorganisaties, wetenschappers en mensen uit de industrie", zegt ze. Alleen was niet iedereen enthousiast over de gesprekken. "Boerenorganisaties hadden voordat de dialoog begonnen was al kritiek. Ze noemden het dialoog te laat, te weinig. Een aantal mensen hadden ook pas vorige week de uitnodiging gekregen. Uiteindelijk was het wel een grote groep vanmorgen."

Goede sfeer

Onder genodigden waren ook een aantal Nederlanders. Hekster heeft met ze gesproken na afloop van de eerste gesprekken. "Eentje is de voorzitter van de Europese jonge boerenorganisatie, een ander de voorzitter van de raad van bestuur van de universiteit Wageningen. Allebei zeiden ze dat de sfeer goed was geweest, maar ze hielden zich op de vlakte." De genodigden zouden met elkaar hebben afgesproken dat ze eerst met elkaar zouden praten voordat ze met de media gingen praten.

"Ze zeiden ook wel dat het moeilijke discussies kunnen worden, want al die protesten zijn er niet voor niets. Er zijn allerlei verschillende belangen op het spel, maar de bedoeling is om ergens in de late zomer met iets gezamenlijks te komen."

Von der Leyen in gesprek met boerensector: 'Dialoog onlosmakelijk verbonden met Europese verkiezingen'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie