Politiek
AVROTROS

Hubert Bruls: 'Ik heb alle nazi's wel voorbij horen komen'

foto: Eigen beeldfoto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. Hubert Bruls: 'Ik heb alle nazi's wel voorbij horen komen'

Hij leest liever een boek dan de uitingen op Twitter. De burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls gelooft niet in het sociale karakter van social media, vertelt hij in MISCHA!.

#9 - Hubert Bruls

Regelmatig ontvangt hij haatberichten, waarin hij wordt aangevallen op zijn uiterlijk of wordt vergeleken met bijvoorbeeld Hermann Göring. "Ik heb alle nazi’s wel voorbij horen komen, daar lig ik niet wakker van." Wat hem wél raakt, is de grote hoeveelheid van die haatberichten. "Ik word moedeloos van de optelsom van dat soort opmerkingen. Ieder mens heeft behoefte aan erkenning. Dan kun je een doorgewinterde bestuurder zijn zoals ik, maar het doet toch iets met je. Dat hoor je ook van andere politici."

Dikke bal gehakt

Eén voorval kan hij zich nog goed herinneren. In november schold een vuurwerkverkoper bij Op1 hem uit voor ‘dikke bal gehakt’. Terwijl Bruls zelf niet aan tafel zat. ‘"Die vuurwerkverkoper, die weet niet beter. Maar degenen die hem het podium geven wel. De presentatoren die hem niet tegenspreken. De mensen die in de studio zaten, zoals Diederik Gommers, die zitten te lachen. Ik heb er de redactie van Op1 op aangesproken, ik heb ze gezegd dat ik het niet goed vond. Ik was zelf niet aanwezig, dus ik kon me niet verdedigen, maar zij hebben ook een rol in de samenleving."

Positivisme

We moeten dit soort uitingen veel harder veroordelen, vindt Bruls. Duidelijker in opstand komen. Het niet accepteren. Toen wethouders en raadsleden dat vorig jaar een keer ongevraagd voor hem deden, merkte hij dat het daarna een paar maanden rustig bleef. "Er is een dijk van positivisme nodig."

Luister hier het hele interview met Hubert Bruls terug!

#9 - Hubert Bruls

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie