Politiek
KRO-NCRV

'Alle linkse partijen op één hoop gooien lijkt mij niet handig'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Alle linkse partijen op één hoop gooien lijkt mij niet handig'

De Partij voor de Dieren wil zich niet verenigen in een groot links blok. Dat zegt fractievoorzitter van de Eerste Kamer Niko Koffeman bij Spraakmakers. Frans Timmermans, sinds gisteren officieel lijsttrekker van GroenLinks/PvdA, riep op tot die samenwerking. "Alles op één hoop gooien lijkt mij niet handig."

Onder luid applausgeschal is Frans Timmermans gisteren officieel gekozen als lijsttrekker van GroenLinks/PvdA. Hij riep andere partijen op om zich aan te sluiten. Ze moeten de onderlinge verschillen overbruggen, vindt hij, en als verenigd links de verkiezingen in gaan.

Ondersneeuwen

Aan die onderlinge verschillen wil Koffeman niet te snel voorbij gaan. "Ik denk dat het goed is dat er in Nederland nog iets te kiezen valt op progressief gebied. Alles op één hoop te gooien lijkt me dat niet handig."

Niet alleen vanuit het perspectief van de kiezer, hij is ook bang dat de thema’s dierenwelzijn en milieu een beetje ondersneeuwen. "Wij zijn opgericht als progressieve partij omdat we zagen dat andere partijen, ook met name de linkse partijen, onvoldoende aandacht hadden voor dieren, natuur en milieu." Dat zegt wat hem betreft veel.

Timmermans en biomassa

Timmermans mag dan wel gekarakteriseerd worden als klimaatpaus, Koffeman heeft zo z’n bedenkingen. "Timmermans is wel de man die de grote biomassasubsidies heeft gefaciliteerd. En biomassa is echt heel slecht voor het milieu."

De voormalig fractievoorzitter van D66, Alexander Pechtold, vindt Koffemans partij te eenzijdig gericht op dier en milieu. Het zijn thema’s die ook bij andere partijen onderdak kunnen krijgen. Of op de agenda gezet kunnen worden door belangenorganisaties als Amnesty en Greenpeace. "Ik zeg niet dat je dit soort partijen moet verbieden. Ik zeg alleen tegen de kiezer: stem je op zo’n substroming, weet je dan wel wat die partij vindt van bijvoorbeeld onderwijs of pensioenen?"

D66 te kosmopolitisch

Stempeilingen lijken het gelijk van Koffeman te bevestigen. Peter Kanne, onderzoeker bij I&O Research, wijst op onderzoek uit 2019. Levert samenwerking tussen PvdA en GroenLinks meer zetels op, met SP erbij is dat voordeel er juist niet. En dat zal volgens hem ook gelden voor combinaties met de PvdD en D66.

De partijen verschillen gewoon te erg, duidt hij. "SP is voor GroenLinks-kiezers te conservatief. Kijk naar standpunten over Europa of migratie. D66 daarentegen is voor veel PvdA-kiezers weer te kosmopolitisch."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie