Naar homepage
Politiek

Kandidaat-lijsttrekker Liane den Haan moet 50Plus uit het slop trekken
EO

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kandidaat-lijsttrekker Liane den Haan moet 50Plus uit het slop trekken

Vandaag werd bekend dat ANBO-topvrouw Liane den Haan is voorgedragen door het partijbestuur om lijsttrekker te worden van 50Plus. Ondanks de slechte peilingen ziet ze veel potentieel voor de partij: "De helft van Nederland is vijftig jaar of ouder en de andere helft wordt het", zei ze in Dit is de Dag.

Even kennismaken

Liane den Haan is al 15 jaar directeur-bestuurder van ouderenbond ANBO. Ze is 53 jaar en heeft drie kinderen. Haar moeder woont bij haar in huis: "Ik vind het belangrijk om voor haar te zorgen als ze zorg nodig heeft." Den Haan heeft een hond en heeft motorrijles. "Mijn zoon wilde zijn motorrijbewijs halen en zei: mam ik wil het eigenlijk alleen maar doen met jou. Dat was heel erg spannend maar inmiddels vind ik het geweldig en ik mag vrijdag afrijden", aldus Den Haan.

Felicitaties van Krol

Na haar nominatie kreeg de partij via Twitter felicitaties van voormalig partijleider Henk Krol, al zei hij er ook bij dat 50Plus met de keus voor Den Haan 'definitief linksaf slaat'. Den Haan in Dit is de Dag: "Ik vind het bijzonder dat hij zegt dat we linksaf gaan. Er zijn ook mensen die mij ervan betichten dat ik een VVD'er ben, of een D66'er. Ik zie mezelf als midden."

Ook benadrukte Krol de ervaring van Den Haan met interne conflicten, die zou ze goed kunnen gebruiken bij 50Plus. "We hebben bij ANBO inderdaad een grote herpositionering gehad. Ik heb geprobeerd de koers recht te houden. Maar er zijn altijd mensen die niet tegen verandering kunnen. Veel van de vrijwilligers zijn gebleven, we zijn heel zichtbaar en gesprekspartner bij alle politieke partijen en ministeries, en ik ben er ook nog."

Helft is vijftig jaar

"Mijn taak is het als kandidaat-lijsttrekker en straks als lijsttrekker om politiek gezien zichtbaar te zijn. Er ligt ontzettend veel potentieel. De helft van Nederland is vijftig jaar of ouder en de andere helft wordt het."

Op 3 oktober beslissen de leden van 50Plus of Den Haan ook daadwerkelijk de lijsttrekker wordt.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie