Podcast

Podcast De Zomerdag: Complotbloemen in Bodegraven

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Zomerdag: Complotbloemen in Bodegraven

In Bodegraven legden complotdenkers begin dit jaar bloemen op de begraafplaats. Ze wilden zo naar eigen zeggen omgekomen kinderen herdenken die het slachtoffer zouden zijn geworden van een duisteren samenzwering.

#896 - De Zomerdag: complotbloemen in Bodegraven

Tijdens de pandemie gingen er verschillende complottheorieën rond, maar meest gehoord zijn de verhalen van QAnon-beweging. Aanhangers daarvan geloven dat de samenleving wordt geregeerd door een pedofiele satanische, kinderbloeddrinkende elite. Begin dit jaar bereikten de gevolgen van die verzonnen theorieën een nieuw dieptepunt toen complotdenkers op verschillende plekken in het land bloemen op begraaf- en herdenkingsplaatsen van kinderen begonnen te leggen.

Rudy Bouma van Nieuwsuur keek wekenlang mee in de Telegram-groepen waar deze complottheorieën worden verspreid. Hij vertelt in De Dag over de drie belangrijkste aanjagers van deze verhalen en hoe groot hun invloed is. Ook sprak hij met nabestaanden die ongewild onderdeel van dit verhaal worden en met de mensen die vals worden beschuldigd door de complotdenkers. De impact op hun levens is enorm.

De podcast De Dag is met zomerstop tot 23 augustus. Tot dan verschijnt elke werkdag De Zomerdag, waarin een selectie van opvallende gesprekken uit de afgelopen maanden herhaald wordt.

Podcast De Dag

Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz of Marco Geijtenbeek je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie