Podcast
KRO-NCRV

Rampvlucht, de podcast: de journalistieke zoektocht naar de waarheid rond de Bijlmerramp

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rampvlucht, de podcast: de journalistieke zoektocht naar de waarheid rond de Bijlmerramp

Op zondagavond 4 oktober 1992 stort een Israëlisch vrachtvliegtuig neer in de Amsterdamse wijk Bijlmermeer. Het toestel boort zich in de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg. Er komen minstens 43 mensen om het leven. Een nationale ramp van nog niet te bevatten omvang. En zoals dat gaat bij een nationale ramp, besluiten verschillende journalisten om verslag te doen en te onderzoeken wat er die zondagavond precies is gebeurd. In Rampvlucht, de podcast wordt dertig jaar later deze journalistieke zoektocht gereconstrueerd.

Trailer Rampvlucht - Rampvlucht

Dertig jaar na de Bijlmerramp reconstrueert presentatrice Sosha Duysker de journalistieke zoektocht die volgde op de in mysterie gehulde ramp. Journalisten brachten de wegkijkende overheid en hun systemisch falen aan het daglicht. De politieke thema’s van toen, en de journalistieke strijd om de waarheid naar boven te halen, zijn nog altijd aan de orde van de dag. Wat kunnen we nu leren van toen?

Journalist Joost Oranje: "Het was natuurlijk een afschuwelijke ramp met een enorm inferno in de Bijlmer. En je verzint het niet dat een vliegtuig daar op de Bijlmer terechtkomt. Niemand had zich dat ooit kunnen voorstellen. Dus toen de emotie daar een beetje was weggeëbd. Ja, zo werkt dat in de journalistiek. Dan denk je als journalist: wat zitten er voor vragen achter?"

Luister de podcast Rampvlucht hier:

Rampvlucht

Rampvlucht

Luchtvaartjournalist Vincent Dekker: "Ik had twee, drie weken na de ramp al het idee: hier wordt zo raar met de waarheid omgesprongen"

In de podcast Rampvlucht spreekt Sosha ook met bewoners uit de Bijlmer die de ramp hebben meegemaakt. "Dan zat je in café de Nachtegaal en daar werd ongelofelijk veel met elkaar gesproken. Waar het vliegtuig vandaan kwam en wat er misschien in heeft gezeten", vertelt een buurtbewoner. "Sommige mensen hadden bloemetjes geroken andere mensen weer noten. De grootste zorg was toch wel dat we niet wisten wat er aan boord van het vliegtuig had gezeten."

Ster advertentie
Ster advertentie