Buitenland
NOS

Wat is er aan de hand op het eiland Nieuw-Caledonië?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is er aan de hand op het eiland Nieuw-Caledonië?

Geheel onverwacht bracht de Franse president Macron vandaag een bezoek aan het eiland Nieuw-Caledonië, in de Stille Oceaan. Al ruim een week zijn daar rellen vanwege een wijziging van de kieswet, waardoor meer Franse bewoners van Nieuw-Caledonië stemrecht krijgen. Nederlander Michiel Baas is op reis op de eilandengroep en kan niet meer terug. Historicus Niek Pas legt uit waarom deze wetswijziging zo gevoelig ligt in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Stemrecht

De inheemse bevolking van het eiland, de Kanaken, zijn woedend over de Franse plannen om meer Fransen die minimaal tien jaar in Nieuw-Caledonië wonen stemrecht te geven.

Het parlement heeft ingestemd met dat plan, dat tot gevolg heeft dat meer Franse bewoners van de eilanden stemrecht zullen krijgen. Dit zou ten koste gaan van de invloed van de inheemse bevolking. Binnen een maand wordt een rapport opgesteld over de wet.

"Nieuw-Caledonië maakt al heel lang deel uit van Frankrijk", vertelt historicus Niek Pas in de uitzending. "Het ligt heel strategisch in de Stille Oceaan, en zeker met alle geopolitieke ontwikkelingen die er gaande zijn rondom China, is het voor Frankrijk als vanouds een heel belangrijk eiland. Daarbij is Nieuw-Caledonië een belangrijke nikkel-producent wereldwijd, dat kan belangrijk zijn voor de energietransitie."

Lont uit kruitvat

"Ik beloof plechtig dat deze hervorming niet direct doorgevoerd zal worden. We zullen onszelf een aantal weken geven om de rust terug te laten keren, en daarna verder te gaan met het gesprek", zei Macron.

"Klaarblijkelijk wil Macron hier zeker een punt maken", aldus Niek Pas. "Hij wil zo vlak voor de Europese verkiezingen op deze manier de lont uit het kruitvat halen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie