Podcast

Podcast De Dag: Earl Grey-thee en Fawlty Towers - niets is heilig in Brits racismedebat

foto: ANP Kippafoto: ANP Kippa
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Earl Grey-thee en Fawlty Towers - niets is heilig in Brits racismedebat

[NOS] In de Britse discussie over racisme staat alles wat tot voor kort heilig was opeens ter discussie: van Winston Churchill tot Earl Grey en van de Queen tot Fawlty Towers.

{podcast audio="147834" caption="#604 - Earl Grey-thee en Fawlty Towers - niets is heilig in Brits racismedebat" }

In allerlei landen, ook in Nederland, worden in de strijd tegen racisme standbeelden beklad, omver getrokken of uit voorzorg weggehaald. Standbeelden van historische figuren die ooit als helden werden gezien en nu als fout worden beoordeeld. Het gaat vooral hard in Groot-Brittannië, een land met een rijke beeldencultuur en het koloniale verleden van The Great British Empire.

In podcast De Dag een analyse van schrijver, journalist en oud-correspondent in Groot-Brittannië Peter Brusse over waarom juist daar de emoties zo hoog oplopen. Brusse schetst de zoektocht van Britten naar hun identiteit, ook al zichtbaar in het Brexit-debat, en vertelt over hun hang naar dat grootste rijke verleden terwijl tegelijkertijd de woede van de zwarte gemeenschap zich al jaren aan het opbouwen was. Ondertussen staat alles wat tot voor kort heilig was in het Verenigd Koninkrijk ter discussie: van Winston Churchill tot Earl Grey en van de Queen tot Fawlty Towers.

Podcast De Dag

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie