Podcast

Een nieuwe podcast: Europa draait door

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een nieuwe podcast: Europa draait door

[EO] Deal of geen deal? Vandaag trappen de EU en Groot-Brittannië de onderhandelingen over de toekomstige relatie af. En daar gaat het uitgebreid over in de podcast Europa draait door, de opvolger van Brexit: De Podcast van correspondent Tim de Wit en historicus Arend-Jan Boekestijn.

Elke twee weken zullen ze hun licht laten schijnen over die onderhandelingen en over de toekomst van Europa. Want, hoe gek het misschien ook klinkt, deze fase van Brexit is nog veel belangrijker dan de vorige fase. Nu gaat het om de handel, de knikkers en of Nederlandse vissers nog wel de Britse wateren in mogen. De belangen zijn gigantisch.

Messen zijn geslepen

De messen zijn geslepen en – zoals VNO/NCW-baas Hans de Boer in de vorige aflevering al zei – "Het mes zou zo maar eens dwars door de tafel kunnen". Want de toon is hard, koud en afstandelijk. En de posities staan mijlenver uit elkaar. In minder dan 10 maanden moet er een akkoord komen want anders breken de Britten alsnog zonder afspraken uit de EU weg, met alle gevolgen van dien.

In deze aflevering is CDA-Europarlementariër Esther de Lange te gast. De Lange is vicevoorzitter van de EPP, de grote christendemocratische fractie in het Europees parlement. Ze laat zich bepaald niet positief uit over de kansen op een nieuwe handelsdeal. Kijkend naar de verhoudingen zou het zo maar eens mis kunnen gaan, vertelt ze.

En is ze bereid die consequenties uit te leggen aan Nederlandse bedrijven, bloemenhandelaren of groentetelers die zeer afhankelijk zijn van een goede en soepele handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk?

Luister daarvoor hieronder, of via deze link naar de eerste aflevering van Europa draait door en abonneer in je favoriete podcast-app.

{podcast audio="125010" caption="#22 - De eerste Europa Draait Door!" }

Ster advertentie
Ster advertentie