Podcast

Gouden tip voor een gelukkiger leven: hou bij waar je blij van wordt

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Gouden tip voor een gelukkiger leven: hou bij waar je blij van wordt

[EO] Wil je gelukkiger zijn? Begin dan eens met elke dag een paar minuutjes een lijstje maken van alles waar je blij van wordt. Dat advies geeft Nicolaas Sintobin, specialist op het gebied van christelijke spiritualiteit in De Ongelooflijke Podcast. "Enkele minuutjes nadenken: waar heb ik vandaag iets ervaren wat ik voor mag danken? Iets van schoonheid, iets van vreugde, hoe klein het ook is", aldus de Vlaamse katholieke priester die in Amsterdam woont.

#54 - Wat heb je aan spiritualiteit in deze seculiere tijd? Met Nikolaas Sintobin en Stefan Paas - De Ongelooflijke Podcast

Spiritualiteit is helemaal in. Boekhandels liggen vol met spirituele zelfhulpboeken, duizenden mensen doen aan yoga en onder hoogopgeleide millennials is astrologie populair. Ook christelijke spiritualiteit is populair, merkt Sintobin. Hij is zelf beoefenaar van de Ignatiaanse spiritualiteit, ontwikkeld door Ignatius van Loyola (1491-1556), de grondlegger van de Jezuïetenorde. Van deze orde is ook Paus Franciscus onderdeel.

Nederland is van oudsher grotendeels protestants, een christelijke stroming die niet vaak niet veel op heeft met spiritualiteit en vooral geloof op een rationale manier aanmoedigt. Anno 2021 zijn protestanten echter ook zoekende, vertelt Sintobin: "Ik ben heel verbaasd door de grote aantrekkingskracht die de Ignatiaanse spiritualiteit heeft op protestanten. Onder protestanten heerst een grote honger en dit kan het antwoord geven."

Gelukkiger worden

Mensen, ongeacht religie, kunnen met spirituele handelingen onthaasten en gelukkiger worden, denkt Sintobin. "Ik geef retraites aan monniken, maar net zo goed aan seculiere zakenlui", vertelt hij. Ook thuis kun je het dus doen. Dat hoeft niet meteen gigantische vormen aan te nemen. Mensen die de hele dag druk zijn, kunnen dus al beginnen met een paar minuten denken aan wat ze gelukkig maakt. "Naarmate je dat regelmatig doet, gaan je innerlijke voelsprieten heel snel verfijnen en dan wordt het mogelijk om aandacht te krijgen voor kleine rimpelingetjes van vreugde of droefheid."

Er is niet één manier hoe je dit moet doen. Kijk vooral wat voor je werkt, zegt Sintobin: "Sommigen doen het in een luie zetel, sommigen doen het op hun knieën, sommigen doen het al wandelend, sommigen in hun bed. Wat jou helpt, is een goede manier."

Je kunt het overigens ook groots aanpakken, vertelt Sintobin. De eerdergenoemde Ignatius van Loyola begon elke dag met twee uur mediteren en elk uur bad hij ook nog eens twee minuten. Hij raadt zelf niet aan om zo te beginnen: "Begin klein en eenvoudig, want anders hou je het niet vol. Als je begint met elke dag een kwartier, ga je het opgeven, want dat lukt je niet."

Eerder sprak Stine Jensen over oosterse spiritualiteit in De Ongelooflijke Podcast. Zij noemt zichzelf een spiritueel atheïst.

Ster advertentie
Ster advertentie