Podcast

Podcast De Dag: de Gouden Koets, een worsteling

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: de Gouden Koets, een worsteling

Niet alleen het omstreden zijpaneel leidt tot discussie over de Gouden Koets. Zolang het rijtuig bestaat, is er al gedoe over.

#858 - De Gouden Koets, een worsteling - De Dag

De Gouden Koets heeft vannacht een bijzondere reis gemaakt. Door de lucht, over de muur van het Amsterdam Museum, waar hij de komende tijd tentoongesteld wordt. De vraag is of hij in het museum blijft of dat koning Willem-Alexander er ooit weer op Prinsjesdag mee gaat rijden. Dat zal afhangen van de discussie over het omstreden zijpaneel Hulde der koloniën, dat volgens critici racistisch is.

Cultuurhistoricus Anne Petterson vertelt in podcast De Dag hoe de Gouden Koets al discussie oproept vanaf het moment dat arme arbeiders in de Amsterdamse Jordaan met het idee kwamen om hem te laten maken en aan koningin Wilhelmina te schenken. Het koningshuis heeft er sindsdien ook op verschillende momenten, en om verschillende redenen, mee in de maag gezeten.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie