Podcast

'Betrek in de toekomst ook niet-medische wetenschappers bij OMT'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Betrek in de toekomst ook niet-medische wetenschappers bij OMT'

De coronacrisis overviel ons vorig jaar. In allerijl werd er een Outbreak Management Team samengesteld, met daarin wetenschappers van medische achtergrond. Nu we ons in de toekomst moeten voorbereiden op nieuwe pandemieën, zou het wenselijk zijn om na te denken of er ook niet-medische wetenschappers in moeten. Dat zegt viroloog Marion Koopmans, lid van het OMT, in de podcast Virusfeiten.

Meteen luisteren! Virusfeiten: is het OMT te eenzijdig samengesteld - Virusfeiten

OMT-voorzitter Jaap van Dissel zei eerder in de pandemie nadrukkelijk geen niet-medische wetenschappers in het OMT te willen. Koopmans snapt dat, maar vindt dat we er naar de toekomst toe wel over na moeten denken.

Gedragswetenschappers zouden bijvoorbeeld handig zijn, zegt ze in de podcast: "Het is duidelijk dat de component gedrag heel belangrijk is, én moeilijk te voorspellen. Gedragsbeïnvloeding is niet makkelijk. Ik zou willen weten hoe de gedragswetenschappers hierover denken", zegt ze. Ook noemt ze economen, die op basis van de wetenschap uitspraken zouden kunnen doen over welke invloed maatregelen op de economie hebben.

Hoe dan?

Hoe het eruit moet zien, weet Koopmans nog niet. "We moeten een proces in, met de vraag: hoe breng je gedragswetenschappelijke- en biomedische adviezen bij elkaar?" vindt ze. "Dat we uit deze pandemie lessen moeten leren, lijkt me evident. Er is werk aan de winkel."

Uiteindelijk maakt de politiek beleidsmatige afwegingen, niet wetenschappers. Als politici echter alleen van medische wetenschappers adviezen krijgen, is het moeilijker om belangen af te wegen, denkt ze.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie