Podcast

Gommers trekt aan de bel: 'Maatregelen moeten wel uitgevoerd worden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gommers trekt aan de bel: 'Maatregelen moeten wel uitgevoerd worden'

Diederik Gommers maakt zich zorgen over de maatschappelijke reactie op de nieuwe coronamaatregelen, vertelt hij in de podcast Virusfeiten. Hij ergert zich eraan dat burgemeesters openlijk uitspreken de coronapas niet te gaan handhaven. "Ik wil niet dat we in januari tegen elkaar zeggen: omdat de burgemeesters er geen zin in hadden, hebben we dat risico genomen. Maar dan had Diederik maar harder aan de bel moeten trekken. Dat doe ik nu!"

Luister nu: Diederik Gommers en Marion Koopmans in Virusfeiten - Virusfeiten

Of-of-scenario

Ook viroloog Marion Koopmans maakt zich zorgen over berichten dat ondernemers de coronapas niet willen uitvoeren en dat burgemeesters die niet willen handhaven. Ze legt uit dat er volgens het OMT nog een te groot risico is om alles tegelijk te versoepelen. Daarom is er gekozen om de 1,5-meterregel op te heffen en tegelijkertijd de coronapas in te voeren. Gommers is het met haar eens en vindt dat het OMT niet voor niets een of-of-scenario geschetst heeft. “Als we ons dan niet aan de coronapas gaan houden, moet het kabinet een nieuw advies vragen aan het OMT.”

Hoewel Gommers het verloop van de pandemie niet exact kan voorspellen, wijst hij op de risico’s die het OMT heeft benoemd. Koopmans vindt dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen: “Als de basisintentie is dat we het gewoon gaan doen, dan heb je een heel andere uitgangspositie dan als je zegt ‘we willen het niet’. Want we hebben eigenlijk geen keuze.”

Ster advertentie
Ster advertentie