Podcast
VPRO

In 2049 wil China het machtigste land ter wereld zijn

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. In 2049 wil China het machtigste land ter wereld zijn

In 2049 bestaat de Chinese Volksrepubliek 100 jaar en als het aan president Xi Jinping ligt, gaat die verjaardag niet ongemerkt voorbij. Als het aan hem ligt, vormt China tegen die tijd de machtigste beschaving ter wereld. In aflevering 3 van de podcast De Rode Draad neemt radiomaker Saar Slegers het Chinese spierballenvertoon onder de loep.

“Wanneer in 2049 de wederopstanding van China compleet is, moet het land in haar natuurlijke staat hersteld zijn” aldus de Chinese overheid. En vooral in Hongkong en Taiwan is die ambitie al heel duidelijk voelbaar volgens correspondent Cindy Huijgen.

#3: De spierballen van China

Beijing wil graag de macht over deze gebieden vergroten, en dat lukt best aardig. "Met de nieuw aangenomen veiligheidswet is in Hongkong nog maar weinig van de autonomie over. En op straat is het stil, er zijn niet eens demonstraties meer", vertelt Huijgen.

Maar ook rond Taiwan laat China zich steeds meer gelden. "De Chinese marine is rond het eiland steeds duidelijker aanwezig. Je kunt dit echt zien als een eerste stap richting dat grote doel van Xi" vertelt Huijgen. "De mijlpaal van het 100-jarig bestaan is voor de Chinese overheid echt heel belangrijk."

Digitale oorlogsvoering

En als China het juist aanpakt, zou die mijlpaal best wel eens gehaald kunnen worden. "Als Xi de komende jaren grote militaire conflicten weet te vermijden, groeit China uit tot een land waar andere grootmachten geen oorlog meer van kunnen winnen", zegt geopolitiek-expert Ties Dams.

Terwijl Xi zijn spierballen laat zien in de regio, bouwt hij gestaag door aan China’s militaire kracht. Dams: "China ontwikkelt ook volop technologieën voor digitale oorlogsvoering, zoals hackmethoden waarmee het complete telecomnetwerk van een land kan worden platgelegd. En daar moeten we in Europa toch echt rekening mee gaan houden."

De Rode Draad is een nieuwe podcastserie van VPRO’s Bureau Buitenland en NPO Radio 1. De eerste afleveringen staan nu online, luisteren kan via de VPRO, NPO Luister, NPO Radio 1 en alle populaire podcastplatforms.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie