Podcast

Hoe Loekasjenko de Wit-Russen eronder houdt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Loekasjenko de Wit-Russen eronder houdt

[EO] Het is alweer een tijdje wat minder prominent in de journaals, maar in Wit-Rusland gaan mensen nog steeds met gevaar voor eigen leven de straat op, om te protesteren tegen het schrikbewind van president Loekasjenko. In Europa Draait Door was Step Vaessen van Al Jazeera te gast, die als correspondent het land volgt. Doordat de veiligheidsdiensten nog achter de president staan, kan de terreur effectief doorgaan.

#38 - Chaos in Dover, chaos in Minsk. De politieke graven van Boris Johnson en Loekasjenko? (S02) - Europa draait door

Vanuit internationale fora worden momenteel acties gedaan om Loekasjenko onder druk te zetten. De mensenrechtencommissie van de VN bijvoorbeeld, maar ook de OVSE en de EU. Probleem is dat Wit-Rusland niet veel handeldrijft met de EU, waardoor sancties niet zoveel effect hebben, vertelt Vaessen. Slimmer zijn sancties die de top van de veiligheidsdiensten raken maar zij verliezen al hun privileges als zij het regime niet meer steunen.

Dover

Niet alleen Minsk komt voorbij in Europa Draait Door, ook de laatste Brexit-situatie wordt besproken. Presentator Tim de Wit is in Dover geweest. Hij vertelt over de verkeerschaos die Brexit aan het begin van het volgende jaar zal uitbreken. De Britse regering is eenvoudigweg veel te laat begonnen met de voorbereidingen op Brexit. De chaos zal een politiek probleem van jewelste opleveren.

Volgende week zou weer een spannende Brexit week kunnen worden...

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie