Podcast

'De Brexiteers wilden toegang tot markt zonder regels en zij kregen slechts beperkte toegang plus regels'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De Brexiteers wilden toegang tot markt zonder regels en zij kregen slechts beperkte toegang plus regels'

[EO] Het was een unieke gebeurtenis: de podcasters Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn, die wekelijks Europa Draait Door maken, waren een keer live te horen op NPO Radio 1! Op de vroege ochtend van tweede kerstdag spraken zij over de Brexit, onder andere met Europarlementariër Kati Piri (PvdA), die ook Brexitrapporteur is.

#42 - We hebben een Brexitdeal! (speciale live-uitzending Europa Draait Door op NPO Radio 1) (S02) - Europa draait door

Piri weegt haar woorden als we haar vragen wie de onderhandelingen nu eigenlijk heeft gewonnen. De Britten hebben in ieder geval minder gekregen dan ze hoopten. Ze wilden jaren 'to have the cake and eat it' - toegang tot de Europese binnenmarkt maar de regels die daarbij horen aan hun laars lappen - maar dat kregen ze niet.

Dat was natuurlijk onacceptabel voor de EU. Het zou de Britse regering de mogelijkheid hebben geschonken om de belangen van producenten van binnen de EU te schaden met dumppraktijken. De Britten zouden bijvoorbeeld minder strenge arbeidswetten kunnen hanteren, of mildere milieu- en veiligheidseisen kunnen stellen aan producten, terwijl EU-producenten dat natuurlijk niet kunnen doen door EU-regels.

Boris Johnson

Het compromis is dus gunstig vanuit EU-perspectief. Boris Johnson kan natuurlijk tegen iedereen zeggen dat zijn land bevrijd is van de jurisdictie van het vermaledijde Europese Hof van Justitie, maar hij heeft er een panel van onafhankelijke arbiters voor in de plaats gekregen die klachten van oneigenlijke concurrentie snel kunnen onderzoeken op straffe van hogere EU-tarieven. Het is moeilijk in te zien dat de Britse regering nu in staat is om de droom van Singapore-on-the-Thames uit te voeren.

Dit zal Boris Johnson er niet van weerhouden om zijn 'Freedom Clause' als een trofee te vieren maar de Keizer heeft hier echt geen kleren aan.

Nieuwe onderhandelingen

Met een deal zou je denken dat we er nu wel vanaf zijn, maar nee, dat is onwaarschijnlijk. Deze deal staat bol van de conflictstof. Het heeft er alle schijn van dat deze deal slechts het begin vormt van nieuwe onderhandelingen. Uiteraard zal Europa Draait Door doorgaan in het nieuwe jaar, om verslag te doen hiervan.

Europa Draait Door

Europa Draait Door is een wekelijkse podcast van de EO waarin zaken rondom de Europese Unie worden besproken. Groot-Brittannië-correspondent Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn bespreken de laatste ontwikkelingen in Europa met elkaar en met gasten.

Elke vrijdagavond is er een nieuwe aflevering. Abonneer je op Europa Draait Door en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan in NPO Luister, via de NPO Radio 1-website en app, of in je favoriete podcastapp.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie