Podcast

Podcast De Dag: Hoe 10 jaar Instagram-filters ons zelfbeeld heeft veranderd

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Hoe 10 jaar Instagram-filters ons zelfbeeld heeft veranderd

Instagram bestaat tien jaar. Naast veel foto's van koffie en ontbijtjes met vers fruit en granola zagen we het afgelopen decennium vooral veel selfies en duckfaces voorbijkomen, vrijwel altijd bewerkt met filters. Wat heeft dat met ons zelfbeeld gedaan?

{podcast audio="207685" caption="#685 - Hoe 10 jaar Instagram-filters ons zelfbeeld heeft veranderd" }

Wat begon als een platform om foto's er wat cooler uit te laten zien in een nostalgisch Polaroid-formaat en jaren zeventig kleuren is uitgegroeid tot een sociaal medium dat grote impact heeft op honderden miljoenen levens. In tien jaar tijd hebben we een heleboel foto's van koffie, yoghurt met granola en avocado's voorbij zien komen en hebben we de geboorte gezien van een mondiale selfie en filter-obsessie.

In podcast De Dag bespreekt psycholoog én influencer Najla Edriouch wat er achter ons obsessieve streven naar een vlekkeloze look schuilt en wat tien jaar Instagram heeft gedaan met ons zelfbeeld. "Op Instagram wordt het beloond om eruit te zien zoals de filters die je kiest."

Podcast De Dag

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie